انحصار وراثت چیست؟
اموال افراد به موت حقیقی یا فرضی به ارث میرسد. پس از اینکه شخصی فوت کرد باید ورثه متوفی تعیین شوند تا بتوان با تعیین سهمالارث افراد، ارث را تقسیم کرد و برای ماترک تعیین و تکلیف کرد که انحصار وراثت نامیده میشود. موت فرضی اشاره به زمانی دارد فرد غایب بر اساس قانون و با شرایط خاصی به حکم دادگاه مرده فرض شود. اگر شخصی غایب مفقودالاثر باشد اموالش تقسیم نمیشود مگر بعد از ثابت شدن فوت او و یا گذشت یک مدت زمانی که عادتا چنین شخصی بعد از آن زنده نمیماند. هر آنچه لازم است در رابطه با انحصار وراثت بدانید را از زبان وکیل ارث سفیر صلح بخوانید.
گواهی انحصار وراثت چیست؟
وقتی دادگاه وراث را تعیین میکند یک گواهی تحت عنوان گواهی انحصار وراثت صادر میشود. برای درخواست این گواهی هر یک از ورثه و یا هر فردی که در مال متوفی ذی نفع است و سهمی دارد میتواند اقدام کند. برای مثال طلبکاران و یا شخصی که مسئول اجرای وصیت است و یا کسی که برای او وصیتی انجام شده میتواند از دادگاه درخواست کند.
این گواهی توسط شورای حل اختلاف در محل فرد فوت شده صادر میشود که در این گواهی میزان ارثی که به سهم الارث دریافت میکنند مشخص میگردد.
لزوم داشتن گواهی انحصار وراثت
برای انجام دادن تمامی امور حقوقی، امور بانکی و امور ثبتی و … گواهی الزامی است. در صورت عدم اقدام به دریافت گواهی، امکان تقسیم و یا انتقال ترکه و انجام اموری که مربوط به ادارات دولتی و بانکها است، وجود نخواهد داشت.
انواع گواهی انحصار ورثه
با توجه به دارایی و اموال متوفی گواهی انحصار وراثت محدود و نامحدود صادر میگردد. در صورتی که متوفی دارای اموال باشد، گواهی انحصار ورثه نامحدود صادر میشود و در آینده برای فروش اموال به ارث رسیده شده، نیاز به این نوع گواهی هست. تفاوتی بین این دو نوع گواهی در مدت زمان صدور و انتشار آگهی است.
اخذ گواهی حصر وراثت نامحدود حدود یک ماه زمان میبرد ولی برای اخذ گواهی محدود یک هفته زمان کافیست.
وارث کیست؟
به واسطه نسب و سبب افراد از یکدیگر ارث میبرند. مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی تنها درصورتی مستقر میشود که حقوق و دیون ترکه ادا شود. این حقوق و دیون شامل مواردی مانند: قیمت کفن میت، دیون مالی متوفی و وصایای متوفی تا ثلث ترکه است. تا زمانی که دیون متوفی پرداخت نشود هیچ کدام از ورثه نمیتوانند نسبت به اموال معاملهای انجام دهند. اگر تا قبل از این نسبت به اعیان ترکه معاملاتی کنند این معاملا ناقد نیست و افراد صاحب دین میتوانند این معاملات را برهم بزنند.
اگر تاریخ فوت اشخاصی که از یکدیگر ارث میبرند مجهول باشد و تقدم و تاخر آن معلوم نباشد، اشخاص مزبور از یکدیگر ارث نمیبرند، مگر در موارد خاصی مانند غرق شدن دو نفر که در ماده ۸۷۳ قانون مدنی به آن اشاره شده است.
علاوه بر این اگر اشخاصی که بین آنها توارث وجود دارد بمیرند و تاریخ فوت یکی معلوم و تاریخ فوت دیگری از جهت تقدم یا تاخر مجهول باشد، فقط آن شخصی که تاریخ فوت مجهول است از دیگری ارث میبرد.
وراث طبق قانون مدنی به سه دسته تقسیم میشود:
دسته اول :
همسر، پدر و مادر، فرزندان و یا نوهها
دسته دوم:
پدربزرگ و مادربزرگ، همسر، خواهر و برادر
دسته سوم:
همسر، عمه، عمو، دایی، خاله متوفقی
ارث زن از شوهر به چه صورت است؟
اگر مردی فوت کند و از زنش فرزند و نوهای نداشته باشد، از ارث مرد، یک چهارم به زن تعلق میگیرد. ولی اگر زن و مرد صاحب فرزندی باشند، زن یک هشتم از اموال منقول و غیر منقول را به ارث میبرد.
اگر مردی چندین زن داشته باشد، میزان ارث هریک چگونه است؟
تمامی زنها شامل ارث میشوند، از آنجا که زن یک هشتم از اموال همسرش را به ارث میبرد، یک هشتم از کل اموال بین چندین زن به طور مساوی تقسیم خواهد شد.
میزان سهم الارث:
وارث: مادر
سهم الارث: با وجود فرزند: یک ششم / بدون فرزند: یک سوم
وارث: زوج
سهم الارث: با وجود فرزند: یک چهارم / بدون فرزند: یک دوم
وارث: زوجه
سهم الارث: با وجود فرزند: یک هشتم / بدون فرزند: یک چهارم
موارد محرومیت از ارث
- کفر
- قتل
- برده بودن
- لعان
- زنا
بیشتر بدانیم: چگونه با جستجوی وکیل، بهترین وکیل مورد نظر خود را پیدا کنید؟
مراحل انحصار وراثت چگونه است؟
در ابتدا برای درخواست باید به مرجع صالح مراجعه کرد. بر اساس ماده 11 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1387، شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی مرجع صالح به رسیدگی برای صدور گواهی است. به این منظور شخص درخواستدهنده باید به صورت کتبی تمام اطلاعات خود و شخص متوفی را نوشته و به شورا تحویل دهد.
برای انحصار ورثه باید همه اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول متوفی لیست شود و این لیست به اداره دارایی محل سکونت متوفی تحویل داده شود. پس از آن با ارائه مدارک مورد نیاز، برای تنظیم دادخواست اقدام میشود. به همین منظور باید در فرم مخصوص دادگاه دادخواستی تحت عنوان درخواست انحصار ورثه تنظیم شود و به مرجع صالح تحویل داده شود. پس از پرداخت هزینه چاپ از طرف درخواستدهنده، در یک روزنامه کثیرالانتشار آگهی میشود که اگر متوفی ورثه دیگری دارد و آگاه شود. اگر بعد از یک ماه کسی به این آگهی منتشر شده اعتراض نکند و پیگیری نکند دادگاه تشکیل میشود و گواهی توسط قاضی صادر میشود.
براساس قانون جدید فوت شدگان بعد از سال 95، شامل مالیات بر ارث برای اخذ گواهی نمیشوند.
در صورت وجود وکیل انحصار وراثت تمامی مراحل به عهده وکیل ارث است.
چه مدارکی برای انحصار وراثت لازم است؟
برای درخواست باید مدارک زیر را به دادگاه ارائه کرد:
۱- اصل و کپی برابر اصل گواهی فوت: در سیستم ثبت احوال فوت شخص متوفی ثبت میشود و با باطل شدن شناسنامه گواهی فوت او به وراث داده میشود. برای درخواست باید این گواهی و کپی برابر اصل آن را به همراه داشته باشید. علاوه بر این باید کپی عقدنامه همسر دائمی متوفی هم به دادخواست ضمیمیه شود. زیرا مهریه یکی از دیون ممتاز است و باید قبل از تقسیم ترکه از اموال برداشته شود.
۲- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی همه افرادی که ورثه متوفی هستند
۳- استشهادیه محضری: لازم است که در فرم دادگاه نام همه وراث نوشته شود و دو نفر که ورثه و فرد متوفی را میشناسند این فرم را امضا کنند. این امضا باید در دفتر اسناد رسمی انجام شود و باید به شکل رسمی باشد و نه عادی. در حقیقت این افراد امضا کننده شاهد شما هستند و باید در دفاتر اسناد رسمی امضای آنها ثبت شود.
۴- رسید گواهی مالیاتی یا مالیات بر ارث
هزینه انحصار وراثت چقدر است؟
یکی از هزینههای جانبی ، هزینه چاپ آگهی در روزنامه است. علاوه بر این ممکن است به وکیل ارث نیاز باشد که هزینه مربوط به خودش را دارد.
درخواست گواهی انحصار ورثه یک دعوای غیرمالی است و به همین دلیل هزینه دادرسی آن برهمین اساس تعیین میشود. این هزینه ممکن است بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارتومان و یا بیشتر باشد.
چه کسانی میتوانند به گواهی انحصار وراثت صادرشده اعتراض کنند؟
ممکن است بنا به دلایلی کسی بخواهد به این گواهی اعتراض کند. اعتراض از سوی دادستان و یا افراد ذینفع امکانپذیر است. برای مثال اگر برای یکی از ورثه محجور قیمی تعیین نشده باشد،امکان اعتراض وجود دارد.
سوالی متداول که بسیار تکرار میشود این است که آیا امکان اعتراض به گواهی ارث وجود دارد؟ بله این امکان وجود خواهد داشت که هر فردی که به مفاد این گواهی اعتراض داشته باشد، میتوان اعتراض خود را بیان کند و در جهت پیگیری اعتراض اقدام نماید.
تقسیم ارث خانه چگونه انجام میشود؟
ارث خانه به این صورت است که در صورتی که متوفی دارای خانه باشد، همسر و فرزندان او در آن ملک شریک هستند. میزان ارث همسر از ملکی که از همسر خود به ارث برده است، یک هشتم است. ارثیه خانه فرزندان نیز، پسر دو برابر از دختر ارث میبرد.
نکات ارث خانه:
براساس قوانین اگر همسر زنی فوت کند و همسر او در خانه فعلی سکونت داشته باشد، فرزندان میتوانند از آن خانه به عنوان ارث استفاده نمایند، مگر اینکه مرد در وصیت نامه خود به این نکته اشاره کرده باشد که، همسرش میتواند تا زمان مرگش در آن خانه بماند و فرزندان بعد از مرگ مادر میتواند خانه پدری و ارث خود را بفروشند.
اگر فرد متوفی، در زمان حیات خود، مقداری از خانه را به طور قانونی به همسر و یا فرزندانش انتقال داده باشد و دلیل و اثباتی بر این امر وجود داشته باشد، تقسیم ارث خانه فقط برای چند دانگ باقی مانده انجام میشود.
مورد دیگری که در ارث خانه وجود دارد این است که اگر آن ملک قابل افزار نباشد و نتوان از آن ملک سهمی مشخص برای ارث در نظر گرفت، باید پس از فروش ملک، سهم هریک از وراث پرداخت شود.
بهره گیری از یک وکیل ارث میتواند به تسهیل روند کار کمک فراوانی کند.
بیشتر بخوانید: اگر نیاز به کمک وکیل ملکی دارید هم اکنون با شماره 1949959-0912 تماس بگیرید.
آیا والدین توانایی محروم کردن فرزندان خود ارث را دارند؟
بر اساس قانون مدنی والدین نمیتوانند به واسطه وصیت، ورثه خود را از ارث محروم نمایند؛ زیرا چنین وصیتی نافذ نیست و قابلیت اجرا ندارد.
به عبارت دیگر بر طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی پدر نمیتواند در وصیتنامه خود یکی یا همه فرزندانش را از ارث محروم کند. در همین راستا اگر شخصی بخواهد کاری کند که فرزندش از اموال او چیزی به ارث نبرد و یا یکی از فرزندان سهم بیشتری از اموال را دریافت کند، میتواند از سایر راههای قانونی مانند عقد قرارداد صلح عمری این کار را انجام دهد. برای تنظیم این قرارداد و تقسیم اموال به صورت قانونی باید از وکیل ارث که در زمینه انحصار وراثت تخصص و تجربه دارد، کمک بگیرید.
تعیین وضعیت اموال شخصی که دارای دو وصیتنامه است به کمک وکیل انحصار وراثت
اگر شخصی دو وصیتنامه داشته باشد و وصیت دوم با وصیت اول مغایر باشد، با توجه به زمان تنظیم وصیتنامه، وصیت دوم صحیح و قابل اجرا خواهد بود. اما اگر هر دو وصیتنامه در یک روز تنظیم شده باشد و تقدم و تاخری وجود نداشته باشد، تا جایی که میان اجرای هردو تعارض ذاتی وجود نداشته باشد باید هردو را اجرا کرد.
برای مثال در صورتیکه مورد ذکر شده در وصیتها که مانع اجرای هردو شده مربوط به تجاوز موضوع آنها از ثلث اموال باشد و تشخیص تقدم زمانی تنظیم وصیتنامهها نیز ممکن نباشد، هردو وصیت قابل اجراست و از هردو به نسبت کسر میشود؛ به صورتیکه مجموع آن مورد از ثلث اموال تجاوز نکند.
اما اگر تعارض ذاتی میان وصیتنامهها وجود داشته باشد و تجمیع دو وصیت امکانپذیر نباشد، هر دو وصیت باطل خواهد بود.
برای تشخیص ثلث اموال و تصمیمگیری در خصوص صحت یک وصیتنامه میتوانید از وکیل انحصار وراثت مشاوره بگیرید. به طور کلی ملاک تعیین ثلث دارایی، زمان فوت موصی است و نه زمان تنظیم وصیت. برای تشخیص میزان ثلث اموال، دارایی خالص متوفی با کسر دیون و هزینه واجبات مالی و هزینه کفن و دفن، مشخص میشود.
وظایف وکیل انحصار وراثت چیست؟
یک وکیل ارث علاوه بر مشاوره حقوقی ، به موکل خود کمک میکند تا با در دست داشتن ادله کافی و مدارک لازم به طور صحیح برای انحصار ورثه اقدام کند. این امر بسیار مساله مهم و حیاتی است.
گاهی دانستن یک قانون یا رویه میتواند تاثیر قابل ملاحظهای در نتیجه نهایی داشته باشد. اگر به طور صحیح و آگاهانه عمل نشود ممکن است ضرر جبرانناپذیری به حقوق ورثه وارد شود. در همین راستا برای انتخاب وکیل انحصار وراثت باید به سراغ فردی رفت که در این حوزه دارای تخصص و تجربه کافی باشد.
وکیلی که با موضوع ارث و با قانون امور حسبی آشنایی کامل داشته باشد و نسبت به رویه قضایی دادگاه هم اطلاعات کافی داشته باشد میتواند به خوبی به احقاق حقوق موکلش کمک کند. پس از فوت یک فرد معمولا نزدیکان او مشکلات روحی و اجتماعی بسیاری دارند مساله انحصار ورثه و پیگیریهای قضایی میتواند فشار روحی بیشتری به افراد وارد کند. علاوه بر این ممکن است با عدم همکاری ورثه مشکلاتی در روند صدور گواهی هم ایجاد شود. با در نظر گرفتن تمام این موارد برای کاهش آسیبهای روحی و کوتاه شدن روند رسیدگی ضروری است که از یک وکیل ارث خبره و با تجربه در حیطه وراثت کمک بگیریم.
برای انتخاب یک وکیل ارث خوب و خبره قبل از هر اقدامی لازم است سابقه وکیل انحصار وراثت و قیمت مشاوره و قبول کردن وکالت ارث، موفقیت در پروندههای متعدد و منصف بودن وکیل بررسی شود.
هزینه وکیل انحصار وراثت چقدر است؟
هزینه وکیل انحصار وراثت با توجه به پیچیدگی پرونده تعیین میگردد، گروه وکلای سفیر صلح با داشتن بهترین وکیل تهران در این زمینه و هزینههای مقرون به صرفه، نتایج مورد دلخواه شما را رقم خواهند زد.
ارث زن از شوهر به چه صورت است؟
اگر مردی فوت کند و از زنش فرزند و نوهای نداشته باشد، از ارث مرد، یک چهارم به زن تعلق میگیرد. ولی اگر زن و مرد صاحب فرزندی باشند، زن یک هشتم از اموال منقول و غیر منقول را به ارث میبرد.
چه مدارکی برای انحصار وراثت لازم است؟
اصل و کپی برابر اصل گواهی فوت، اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی، استشهادیه محضری، رسید گواهی مالیاتی یا مالیات بر ارث
هزینه انحصار وراثت چقدر است؟
یکی از هزینههای جانبی ، هزینه چاپ آگهی در روزنامه است. علاوه بر این ممکن است به وکیل ارث نیاز باشد که هزینه مربوط به خودش را دارد. درخواست گواهی انحصار ورثه یک دعوای غیرمالی است و به همین دلیل هزینه دادرسی آن برهمین اساس تعیین میشود. این هزینه ممکن است بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزارتومان و یا بیشتر باشد.
آیا والدین توانایی محروم کردن فرزندان خود ارث را دارند؟
بر اساس قانون مدنی والدین نمیتوانند به واسطه وصیت، ورثه خود را از ارث محروم نمایند؛ زیرا چنین وصیتی نافذ نیست و قابلیت اجرا ندارد.
در طول انحصار وراثت اگر بین وراث اختلاف یا مشکلی پیش بیاید، این اختلاف باید توسط مشاور یا وکیل انحصار وراثت برطرف شود.
سلام ما چند خواهر و برادر هستیم از دو زن و یک پدر بعد از فوت پدرم دو خواهرم که از مادری دیگر هستن برای گرفتن انحصار وراثت نمیان.باید چیکار کنیم؟
با سلام، ما ۵ خواهر و برادر هستیم از دو زن و یک پدر مشترک، اینجانب و خواهر تنی دسترسی به پدر خود را نداریم و ایشان اینک بیمار است و گاهی فراموشی میگیرد اما این فراموشی از طرف برادران ناتنی و یا مادر انها کتمان میشود. امکان اینکه در این بین برادران ناتنی ومادرشان از وضعیت پدر سواستفاده کرده و اموال نامبرده را بنام خود بزنند وجود دارد.لطفا راهنمایی کنین اولا ایا مبتوانند در این وضعیت با استفاده از اثرانگشت، اموال را بنام خود کنند با نه؟دوما اگر این کار را کردند چاره چیست؟ سوما پدر درصورت بخشش اموال خود تا چه میزان از دارایی را میتواند ببخشد.ممنون
سلام وعرضادب
ما 4 خواهر و برادر هستیم، فقط یک خواهرم و مادرم دسترسی به پدرم دارند و ایشان اینک بیمار است و گاهی فراموشی میگیرد امکان اینکه خواهرم و مادرم از وضعیت پدر سواستفاده کرده و اموال نامبرده را بنام خود بزنند وجود دارد.لطفا راهنمایی کنین اولا ایا مبتوانند در این وضعیت با استفاده از اثرانگشت، اموال را بنام خود کنند با نه؟دوما اگر این کار را کردند چاره چیست؟ سوما پدر درصورت بخشش اموال خود تا چه میزان از دارایی را میتواند ببخشد.ممنون
مفید بود ممنون
سلام وعرض ادب
آیا پدر میتواند تمام یا مقداری از اموال خود را به نام یک فرزند کند؟
آیا باید وصیت نامه محضری باشد، یا بصورت دستی هم معتبر است؟
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید
سلام وعرض ادب
آیا پدر میتواند تمام یا مقداری از اموال خود را به نام یک فرزند کند؟
آیا باید وصیت نامه محضری باشد، یا بصورت دستی هم معتبر است؟
سلام
میخام بدونم فرزندی که ازلحازعقلی معیوب است،ارث میبرد یانه،،دخترهستن ایشون،،سالهاست که تحت نظربهزیستی هستش،،ازنظرعقلی مادرزادهستن
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید
در تقسیم اموال مورث مابین وراث بر اساس ماده ۳۱۳ قانون امور حسبی توافق می شود ودر تقسیم یکی از اموال غیر منقول در مساحت اشتباه صورت می گیرد وبعد از یک دهه معلوم می شود به احدی از ورثه کمتر از توافق رسیده است فرد متضرر اصل توافق را قبول دارد ولی خواستار اصلاح تقسیم همین عرصه هست ومابقی توافق را قبول دارد ۲ با اعتراض وی کل توافق ابطال می شود؟ وکل ماترک مجدد باید تقسیم شود یا صرفاعرصه مورد منازعه مجدد اصلاح می شود واصل توافق پا برجاست لطفا نطرات خود را مستندا اظهار فرمایید .باتشکر
سلام پدر من و مادرم فوت کردن انحصار ورثه پدرم انجام شده فقط برای مادرم مونده ولی چون یک برادر ناتنی از مادر داریم اون برادر شناسنامه رو برای انحصار ورثه مادر نمیاره آیا راه یا روشی هستش که بشه انحصار ورثه انجام داد؟
سلام لطفا با شماره روی سایت تماس بگیرید
ایا یکی از وراث میتواند اسم بقیه وراث را در انحصار وراثت ذکر نکند؟ شناسنامه فرد فوت شده در دادگاه چک نمیشود؟
سلام نیازی به حضور برادر یا خواهر شما نمی باشد با درخواست خود شما انحصار وراثت صادر می شود فقط بایستی کپی شناسنامه و کارت ملی همه وراث ضمیمه شود که آن هم در صورت خودداری، با درخواست مرج صدور گواهی، از ثبت احوال اخذ و ضم پرونده خواهد شد.
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
باعرض سلام وخستەنباشید خدمت شما عزیزان
مادر من بعد از فوت پدرش بخاطر اعتماد بە برادرش بە او وکالت دادە کە بتواند انحصاروراثت بکند وبرادرش تمام اموال ودارایی پرش را بە اسم خودش ثبت کردە است وسهم مادرم را نیز بە اسم خودش ثبت کردە است وحالا از دادن سهم مادرم سرباز میزند و میگوید شما سهم خودت را بە من بخشیدەای
آیا مادرم میتواند از دادگاە درخواست کند کە سهمش را از برادرش بگیرد؟
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام و روز بخیر
برادرم چند سال پیش در گوهر دشت کرج درگذشت و همسر ایشان انحصار وراثت انجام داد ولی نامی از مادرمون ( مادر مرحوم)به عنوان یکی از وراث برده نشده است. به عنوان برادر آن مرحوم چگونه می توانم درخواست المثنی انحصار وراثت داده و یک نسخه از آن را دریافت کنم.
با تشکر ازپاسخ شما
سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام پدرگ بزرگ من سال 46 فوت کرده ایا مادرم میتوانم جهت دریافت ارث اقدام نماید احتمال دارد پسران مرحومه خودشان نسق گرفته باشن ؟
سلام لطفا برای دریافت مشاوره با شماره های روی سایت تمای حاصل نمایید.