گاهی ممکن است بنا به شرایطی، اصحاب دعوا یا وکلا نتوانند در دادگاه حقوقی رسیدگی به پرونده حاضر شوند. به طور کلی عدم حضور در دادگاه غیرموجه است و میتواند عواقب نامطلوبی در پی داشته باشد. برای مثال ممکن است روی انواع اعتراضها تاثیرگذار باشد. با این حال در قانون مواردی پیشبینی شده که در صورت وقوع آنها غیبت در دادگاه موجه خواهد بود.
در ادامه به بررسی دقیقتر این مساله میپردازیم.
بیشتر بخوانیم: چگونه بهترین وکیل تهران را پیدا کنیم؟
وکلا موظف هستند که بر طبق قانون در جلسه دادگاه حقوقی حضور داشته باشند.
بر اساس ماده ۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی عدم حضور تنها در صورتی موجه است که یکی از موارد زیر به وقوع پیوسته باشد:
- فوت اقوام نسبی يا سببی تا درجه اول از طبقه دوم
- بیماری كه مانع از حركت بوده يا حركت برای بیمار مضر تشخيص داده شود
- حوادث قهری همچون سيل و زلزله
- وقايع خارج از اختيار وكيل كه مانع از حضور او در دادگاه شود
بر اساس قانون وکیل باید دلایل و معذورات خود را به صورت کتبی به دادگاه ارسال کند. گاهی ممکن است جلسه دادگاه برای زمان دیگری تجدید شود؛ این تجدید جلسه فقط برای یک نوبت امکانپذیر است.
به طور کلی تجدید جلسه زمانی صورت میگیرد که دستور جلسه اجرا نشده باشد و یا علیرغم عملی شدن آن، به جلسه دیگری نیاز باشد.
گاهی ممکن است وکیل از وکالت خود استعفا دهد، بر اساس قانون، عزل یا استعفای وکیل نباید در زمانی صورت بگیرد که موجب تجدید جلسه دادگاه شود زیرا در اینصورت جلسه رسیدگی تجدید نخواهد شد.
لازم به ذکر است که اگر دادگاه عدم حضور وکیل را موجه نداند، به روند رسیدگی ادامه میدهد و مراتب را به مراجع صالح برای تعقیب قضایی وکیل اعلام خواهد کرد.
- بر طبق ماده ۴۲ قانون آیین دادرسی مدنی، اگر وکیل به طور همزمان ناچار به حضور در دو دادگاه مختلف باشد که امکان هماهنگی و جمع هردو وجود نداشته باشد، باید در دادگاهی حاضر شود که بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری یا سایر قوانین حضور در آن الزامی است.
در چنین شرایطی وکیل باید به سایر دادگاهها لایحه ارسال کند و دلایل عدم حضور خود را اعلام کند.
- اگر وکیل به طور همزمان باید در دادگاه جنایی و دیوان کیفر حاضر شود، دادگاه جنایی اولویت خواهد داشت اما در صورتیکه به دو یا چند دادگاه جنایی و دو یا چند دیوان کیفر دعوت شده باشد، تقدم تاریخ ابلاغ از سوی دادگاه، ملاک تشخیص برای اولویت حضور خواهد بود.
یک نکته مهم این است که درصورتیکه وکیل حق توکیل داشته باشد باید وکیل دیگری را برای حضور در دادگاه به جای خودش معرفی کند. هیچ عذری برای عدم حضور در جلسه دادگاه از سوی وکلایی که از این حق برخوردار هستند قابل قبول نیست.
ممکن است خواهان به دلایل مشابه ذکر شده در بالا مانند بیماری یا حوادث قهری، امکان حضور در دادگاه را نداشته باشد. در اینصورت خواهان میتواند یک لایجه دفاعیه به بستگان درجه یک خود که به آنها وکالت داده است بسپارد تا تقدیم دادگاه کنند.
بر طبق ماده ۳۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی، محکوم علیه غایب میتواند به حکم غیابی اعتراض کند. بر طبق ماده ۳۰۶ افراد ساکن ایران بیست روز و افراد مقیم خارج دو ماه از تاریخ ابلاغ برای واخواهی فرصت دارند. خارج از این مدت زمان امکان درخواست واخواهی وجود ندارد مگر در صورتیکه عدم اقدام به واخواهی در زمان مقرر بنا به دلایل موجهی بوده باشد که در همین ماده و به شرح زیر پیشبینی شدهاند:
- فوت یکی از اولاد، همسر و یا والدین
- بیماری که مانع حرکت فرد شده باشد
- توقیف یا حبس بودن فرد به نحوی که مانع واخواهی شده باشد
- حوادث قهریه مانند آتشسوزی، سیل و زلزله
در برخی موارد بنا به تشخیص دادگاه، حضور متهم در جلسه دادگاه ضروری است. در این صورت او موظف به حضور است. با این حال، بر طبق ماده ۱۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری، عدم حضور متهم در مواردی ممکن است موجه دانسته شود.
این موارد به شرح زیر است:
- متهم در توقیف یا حبس باشد
- فوت همسر یا یکی از افراد خانواده تا درجه سوم از طبقه دوم
- ابتلای همسر، اولاد، والدین و یا شخص متهم به بیماری سختی که مانع حضور در دادگاه شود
- دیر رسیدن یا نرسیدن احضاریه به شکلی که مانع حضور شود
- بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله یا ابتلا به بیماریهای مزمن، واگیردار و خاص
- سایر مواردی که به تشخیص بازپرس موجه باشند
متهم میتواند یک مرتبه پیش از رسیدن موعد شرکت در جلسه دادگاه، با ارائه توضیح، بازپرس را از عدم حضور خود آگاه سازد و از او در این باره موافقت بگیرد. در اینصورت ممکن است بازپرس تا سه روز به متهم مهلت بیشتر بدهد.
گروه وکلای سفیر صلح با داشتن مشاوران و کارشناسان ثبتی و حقوقی آماده ارائه هرگونه مشاوره حقوقی آنلاین ، تلفنی و حضوری هستند.
باسلام ودعای خیر
دادگاه بدوی رای میدهد معترض میشویم به دادگاه تجدیدنظر احاله میگردد دادگاه تجدیدنظر به مدارک ودلایل توجه ننموده ورای بدوی را تایید می نماید .
ایا دادنامه تجدیدنظر قابل اعتراض می باشد ودرصورت مثبت بودن از چه طریق وبه کدام مرجع رجوع گردد
با سلام وعرض ادب اگر در یک پرونده دونفر خوانده احضار شوند وقبولی دفاعیات نفر دوم منوط به حضور ودفاع نفر اول باشد ونفر اول در دوجلسه وقت دادرسی غایب باشد حکم و رای چگونه است؟
با عرض سلام و عرض ادب خدمت وکلا و مشاوران حقوقی محترم
بنده یک جلسه دادگاه تجدید نظر در تاریخ 3 اسفند ماه1400 در اهواز در خصوص طلاق از طرف زوجه داشتم که بدلیل اینکه تهران شاغلم و مدیریت شرکت با درخواست مرخصی موافقت نکرد نتوانستم در جلسه حضور پیدا کنم و رای غیابی صادر شده و لایحه فرجامخواهی برای دیوان عالی تنظیم کردم . و یک گواهی نیز از شرکت میخوام بگیرم که دلیل غیبتم این بوده که شرکت با مرخصی من موافقت نشده .متن ذیل را تنظیم کردم که پیوست لایحه کنم . لذا خواستم از شما نیز کمک بگیرم که متنی که نوشتم مشکلی نداره . متن نامه به شرح ذیل است :
ریاست محترم دادگاههای دیوان عالی کشور
با سلام
احتراماً بدینوسیله گواهی میگردد آقای مسلم نوروزی فرد به شماره ملی ………. با سمت مسئول امورمالی و حسابداری این شرکت بدلیل اینکه در تاریخ 03/12/1400 سازمان امور مالیاتی در حال رسیدگی اسناد و حسابرسی شرکت بوده و آقای مسلم نوروزی فرد بعنوان مسئول امورمالی این شرکت بایستی جهت پاسخگویی به مسائل و مباحث مالیاتی در جلسه حسابرسی اداره دارایی حضور داشته باشد و بنا بر نظر مدیریت این شرکت با درخواست مرخصی نامبرده جهت مراجعه و حضور در جلسه رسیدگی شعبه 6 دادگاه تجدید نظر استان خوزستان در تاریخ مذکور موافقت نگردید و ایشان به دلیل فوق الذکر در تاریخ مذکور در شرکت حضور داشته است . اين گواهي بنا به درخواست نامبرده صادر گرديده و فاقد هرگونه ارزش و اعتبار دیگری می باشد .
مراتب جهت استحضار بحضورتان ارسال میگردد .
ممنون میشم راهنمایی کنید .
با تقدیم احترام و تشکر از کلیه عوامل سایت sezaonline