با واژه طلاق همه افراد آشنایی دارند و کمتر افرادی هستند که به این مسئله حقوقی آشنا نباشند. اما بدون شک تعدادی که با انواع طلاق آشنایی داشته باشند، به شدت کم است. یکی از انواع طلاقی که باید بشناسید، طلاق غیابی نام دارد و همانطور از نامش پیداست، در صورت عدم حضور یکی از طرفین زوج صورت میگیرد.
در واقع هنگام جاری شدن صیغه عقد بین زن و مرد، پیمان محکمی بین طرفین بسته خواهد شد تا سالها با عشق و صمیمیت در کنار هم زندگی کنند. البته در این بین موانع و مشکلاتی به وجود میآید که تحمل ادامه زندگی برای هر یک از طرفین سخت شده و باب طلاق را بروی آنها باز میکند.
در برخی موارد قابل مشاهده است که یکی از طرفین زوج مجهول المکان شده و طبق ماده 1103 قانون مدنی، زن و مرد باید با یکدیگر حسن معاشرت داشته باشند و در جای دیگر طبق ماده 1106، مرد میبایست نفقه ای به همسرش پرداخت کند.
طلاق غیابی چگونه انجام میگیرد؟
براساس گفته کارشناسان دادگستری، هر گاه مرد مجهول المکان باشد، زن میتواند طلاق غیابی گرفته و از مرد جدا شود. البته برای تایید مجهول المکان بودن شوهر، زن باید در دادخواست دادگاه نشانی حضور شوهر را مشخص کند. در صورتی که مرد شناسایی نشود، از طریق روزانه کثیرالانتشار آگهی به چاپ خواهد رسید تا افرادی اگر اطلاعاتی از فرد دارند، به دادگاه آمده و اطلاعاتی ارائه دهند.
شایان ذکر بوده که اگر خواهان موفق به یافتن نشانی خوانده نشود، دادگاه دستور خواهد داد تا در روزنامه کثیرالانتشار با هزینه خواهان آگهی منتشر خواهد شد. تاریخ انتشار آن نباید کمتر از یک ماه باشد.
پس از مراحل فوق به خوانده ابلاغ قانونی ارائه میشود تا در دادگاه طلاق حضور بیابد. اگر پس از این مرحله دو بار اخطاری صورت گیرد و اتفاقی رخ ندهد، قاضی میتواند رای طلاق را صادر کرده و در سوی دیگر یکی از طرفین همچنان در دادگاه حضور نیابند، قاضی نمایندهای را معرفی کرده تا صیغه طلاق جاری شود.
همچنین در صورت اتفاق این ماجرا برای زن، یعنی اینکه زن مجهول المکان باشد، مرد قادر است تا زن را غیابی طلاق دهد. به نوعی در طلاق غیابی هر دو طرفین در صورت اثبات، طلاق را میتوانند اجرا کنند. در شرایط معمولی مرد به راحتی میتواند طلاق دهد اما زن باید دلایلی داشته باشد.
گذشته از آن اگر زن نشانی واهی برای مرد دهد، مرد میتواند در زمینه طلاق صورت گرفته، واخواهی کند. شایان ذکر است این مسائل برای زوجین ساکن خارج از کشور به صورتی است که اگر زن در خارج کشور باشد و مرد هم مجهول المکان محسوب شود، زن با به کارگیری وکیل ایرانی، طلاق غیابی را در ایران انجام خواهد داد.
بیشتر بدانید: شرایط و مراحل طلاق توافقی
نکات مهم در طلاق غیابی
پس از صورت گرفتن طلاق غیابی و سپری شدن زمان عده، زن در صورت باکره بودن بدون اجازه پدر یا جد پدری قادر است تا ازدواج مجددی داشته باشد و عقد فرد دیگری درآید. بنابراین ازدواج مجدد به سادگی انجام خواهد گرفت و نیازی به اجازه افرادی نیست و زن باکره میتواند به سادگی مجددا ازدواجی داشته باشد.
طلاق انواعی دارد و طلاق غیابی یکی از چندین نوعی بوده که در قانون به آن اشاره شده است. طلاقی که بدون حضور یکی از طرفین زوج انجام میگیرد. البته برای رای طلاق غیابی میبایست محرض شود که یکی از طرفین غایب است و باید طلاق به صورت غیابی انجام گیرد.
شاید این پرسش برای شما به وجود بیاید که چرا طلاق را به صورت غیابی میگیرند. پیشتر نیز توضیح داده شد که در برخی موارد قابل مشاهده است که یکی از طرفین زوج مجهول المکان شده و طبق ماده 1103 قانون مدنی، زن و مرد باید با یکدیگر حسن معاشرت داشته باشند و در جای دیگر طبق ماده 1106، مرد میبایست نفقهای به همسرش پرداخت کند.
بنابراین باید بدانیم که این طلاق تایید شده بوده و برخی آن را طلاق مناسبی نمیدانند. اما در حقیقت یک طلاق تایید شده است و کارشناسان دادگستری آن را یکی از آخرین راهها برای جدایی زوجین میدانند. زیرا زوجین ممکن است راهی جز طلاق نداشته و نیاز پیدا کنند که به طور حتم جدا شوند. شایان ذکر است که این نوع طلاق بیشتر در مواقعی به وجود میآید که یکی از زوجها به دلایلی در زندگی حضور نداشته و غایب میشود.
همانطور از نام این نوع طلاق پیدا است، باید حتما یکی از طرفین غیبت داشته باشند تا دادگاه رای بر طلاق غیابی دهد. بنابراین یکی از انواع طلاقهایی بوده که رایج است و محدودیتی در آن وجود ندارد.
عسر و حرج در طلاق غیابی
در طلاق غیابی گاهی عسر و حرج هم پیش میآید که برای روشن شدن موضوع باید به آن هم پرداخت. براساس ماده 1130 قانون مدنی، در صورتی که ادامه زندگی مشترک زوجین موجبات عسر و حرج زن گردد، میتوان با حضور در دادگاه تقاضا طلاق کرد.
قطعا باید بدانید که اگر عسر و حرج در دادگاه مشخص شود، قاضی مرد را مجبور به طلاق کرده و در غیر این صورت زن به درخواست خود طلاق خواهد گرفت. معنای عسر و حرج چنین بوده که اگر زندگی به سطح دشواری برای زن برسد که دیگر تحمل ادامه زندگی را نداشته باشد، طلاق را میتواند با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست جاری کند.
مرد باید به دادن نفقه زن بپردازد و زندگی مشقت بار برای زنان که توسط مرد به وجود میآید، مجازاتی را برای مرد به دنبال خواهد داشت. بنابراین بایستی نتیجه گرفت که عسر و حرج اگر محرض شود قطعا طلاق را حتمی میسازد و مرد باید زندگی مناسب و ایده آلی را برای همسر خود فراهم آورد.
بیشتر بخوانید: شرایط گرفتن مهریه بعد از طلاق
نکته نهایی
پیش از این نیز بیان داشتیم که طلاق غیابی یکی از انواع بوده و باید به آن توجه داشت.
گاهی زندگی آن قدر برای زن و شوهر سخت میشود که دیگر مایل به ادامه زندگی نیستند و تمایل پیدا میکنند تا از زندگی خود را حذف کنند. حذفی که غیبت آنها را در پی داشته و در نهایت طلاق غیابی را به دنبال دارد.
گروه وکلای سزا آنلاین با وکلای خبره در زمینه طلاق آماده ارائه مشاوره در این زمینه هستند.
سلام ببخشید من الان ۴ساله که شوهرم از ایران غیر قانونی رفته وازش آدرسی ندارم وتماسم نگرفته تمام خانوادشم خارج کشور هستن با خودش عقد نامه رو هم برده من باید برای طلاقم چه جوری اقدام کنم
تو هم برو واسه خودت شوهر کن
سلام. تشکر از مطالب خوب شما. اینکه می فرمایید نفقه همراه با طلاق غیابی باید داه شود هرگز داده نمیشود. همسر من از سال 96 من را از منزل مشترکمان بیرون کرد و این اتفاق چندین بار افتاد با وجود برگه پلیس که خودشان هم شاهد بودند و تعداد زیاد آن برگه ها در پرونده بازهم دادسرا اقدامی نکردند و اکنون دو سال است همسرم به خارج ازایران سفر کرده و بچه من هم باخود برده است. چطور به او دسترسی پیدا کنم و یا حد اقل یک طلاق راحت داشته باشم و اینقدر مرا اذیت نکنند..