بر طبق ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی و ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی، هر کسی که نسبت به موضوعی ادعا یا حقی دارد، باید آن را ثابت نماید. بر همین اساس گاهی لازم است که زن و مرد رابطه زوجیت خود را به اثبات برسانند. دعوای زوجیت توسط یکی از زوجین علیه دیگری طرح میشود و داداگاه باید به آن رسیدگی کند
در این مقاله قصد داریم به بررسی قوانین، دلایل، شرایط و نحوه اثبات زوجیت بپردازیم؛ همراه ما باشید.
دلایل کلاسیک اثبات رابطه زوجیت
دلایل خاص برای اثبات رابطه زوجیت
- شیاع و استفاضه
- معاشرت و مساکنت
مدارک اثبات زوجیت
- سند ازدواج
- شهادت شهود یا مطلعین
- تحقیقات محلی
- سوگند
- درخواست جلب نظر کارشناس
- درخواست استعلام
بیشتر بدانیم : شکایت از کلاهبرداری اینترنتی با کمک وکیل کلاهبرداری
دادگاه صالح برای طرح دعوی اثبات زوجیت
رسیدگی به دعوای اثبات زوجیت در صلاحیت دادگاه خانواده است. در شهرستانهایی که دادگاه خانواده وجود ندارد، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آنجا مطابق قانون حمایت خانواده به دعاوی خانوادگی رسیدگی میکند.
اثبات زوجیت در صورت فوت زوج
اگر عقد ازدواج در حضور شهود انجام شود اما شوهر بدون ثبت آن، فوت کند، زن باید در مقام مدعی زوجیت، ورثه متوفی را به عنوان خوانده طرف دعوا قرار دهد و دلایل و مدارک خود را تقدیم دادگاه نماید تا بتواند رابطه زوجیت خود با متوفی را ثابت کند.
مجازات انکار رابطه زوجیت
اگر زوج یا زوجه منکر رابطه زوجیت شود و دروغین بودن این انکار ثابت شود، انکارکننده به حبس تعزیری درجه ۶ و یا جزای نقدی در جه ۶ محکوم خواهد شد.
چگونه از انکار رابطه زوجیت جلوگیری کنیم؟
برای اینکه چنین مشکلی در آینده پیش نیاید، باید در زمان انعقاد عقد ازدواج آن را در دفتر رسمی ازدواج ثبت کنید. لازم به ذکر است که ثبت ازدواج به عهده مرد است و اگر مردی بعد از یک ماه از زمان وقوع عقد از ثبت رسمی آن اجتناب کند، به حبس تعزیری درجه ۷ یا جزای نقدی درجه ۵ محکوم خواهد شد. در مواردی که دسترسی به دفاتر رسمی امکانپذیر نیست، مراتب عقد باید در یک صورتجلسه نوشته و به امضای شهود برسد. لازم به ذکر است که میزان مهریه نیز باید در این صورتجلسه ذکر شود.
نقش وکیل در اثبات زوجیت
به طور کلی اثبات زوجیت در برخی موارد به دلیل کمبود ادله و مدارک، ممکن است بسیار پیچیده و دشوار باشد. بنابراین بهتر است حتما قبل از عقد با بهترین وکیل در این حوزه مشورت کنید و پس از وقوع عقد نیز در صورت نیاز به اثبات زوجیت از یک وکیل خانواده که تجربه و دانش کافی دارد، کمک بگیرید.
سلام
اینجانب درسال ۹۶بعداز ۱۰سال زندگی مشترک تصمیم گرفتیم که ازهم بصورت توافقی جدابشیم وبعداز یکماه بخاطره بچه ها وپی بردن به اشتباهاتمان دوباره وقبل از زمان عده به همسرم بارضایت همدیگر رجوع کردم ۶سال ازتاریخ رجوع گذشت وبخاطره اصراره همسرم در محضرقانونی ثبت نکردیم .بعدازاین مدت بخاطره مشکلی باهمسرم مشاجره ای کردم که ایشان باتماس به ۱۱۰ اظهار کردن که ازبنده طلاق گرفتن ومن برای دیدن بچه ها آمدم وقصد ترک منزل را ندارم وچون به اظهار خانمم امنیت جانی ندارد ومن ایشان را تهدید به قتل باچاقو کردم درخواست کردن ازمن تعهد بگیرند که مزاحمت ایجاد نکنم.درصورتیکه من استشاد محلی وبلیط اتوبوس مسافرتهایی که داراین مدت داشتیم وشهود کافی دارم چه کاری باید انجام بدهم.درضمن که حضانت بچه ها وقولنامه رهن منزل وتمام وسایل زندگیم را به نام خود ودر اختیار دارند ومن را بمنزل راه نمیدهند