ما در این مقاله سعی داریم به بررسی احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر بپردازیم. در ابتدا به این موضوع که دادگاه تجدید نظر کجاست؟ میپردازیم. زمانی که در دادگاههای بدوی رایی صادر شد برای بازنگری بیشتر آن، به دادگاه تجدید نظر فرستاده میشود. تعداد قضات دادگاه تجدید نظر دو قاضی از سه نفر قاضی است. هدف از تاسیس این دادگاه این است که حقی از کسی در دادگاه بدوی ضایع نشود. بنابراین طبق قانون زمانی که در دادگاه، رای به ضرر فردی صادر شد، آن فرد میتواند به این رای اعتراض وارد کند و این پرونده برای بازبینی و بازنگری بیشتر به دادگاه تجدید نظر فرستاده میشود. برای پیگیری رای دادگاه تجدید نظر باید درخواست تجدید نظر داده شود.
زمانی که در دادگاه بدوی به رای صادره اعتراض گذاشته و درخواست شود که مجدد بررسی شود، به آن تجدید نظرخواهی میگویند. این کار به دو صورت انجام میگیرد.
- اعتراض گذاشتن به رای دادگاه بدوی که به صورت رای حقوقی انجام میشود.
- اعتراض گذاشتن به رای دادگاه بدوی که در غالب رای احکام کیفری انجام میشود.
همانند دادگاههای بدوی، در آرای شورای حل اختلاف را نیز میتوان تجدید نظر کرد. که مرجع این تجدید نظر، دادگاه عمومی هر شهرستان است.
این نکته را نیز باید بگوییم که در زبان محاوره ای به نقض رای در دادگاه، شکستن رای در تجدید نظر میگویند.
حال به این سوال میپردازیم که:
طبق ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی، احکام صادره در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون ریال بیشتر باشد.
کلیه احکام غیر مالی قابل تجدید نظر خواهی هستند.
حکم به متفرعات دعوا، مانند قرار تامین خواسته و دستور موقت و غیره، در صورتی که اصل حکم قابل اعتراض باشد، قابل رسیدگی تجدید نظر خواهی است.
طبق ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری، آراء دادگاههای کیفری هر شهرستان، جز در دو مورد که قطعی است، سایر آراء در دادگاههای فوق الذکر استان مربوطه، قابل تجدید نظر است. که این دو مورد شامل:
- آرایی که در مورد جرائم تعزیری درجه هشتم صادر شده باشد.
- جرائم مربوط به دیه وارش، در صورتی که میزان یا جمع آن کمتر از یک دهم دیه کامل باشد.
همچنین طبق تبصره 2 ماده فوق، آراء قابل تجدید نظر، اعم از محکومیت و برائت و قرارهای منع و موقوفی تعقیب و اناطه، و قرار رد واخواهی و قرار رد تجدید نظرخواهی، در صورتی قابل تجدید نظرخواهی است که اصل دعوی طبق قانون فوق قابل تجدید نظرخواهی باشد.
بیشتر بدانیم : وظایف یک وکیل انحصار وراثت چیست؟
واخواهی نوعی دیگر از بازنگری در رای صادر شده از دادگاه و یا شورای حل اختلاف است. که فقط خود دادگاه و یا همان شورای حل اختلاف مربوطه، به آن رسیدگی میکند.
- ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه: یعنی زمانی که دادگاه رای خود را به استناد موضوع یا قانونی صادر کرده باشد، ولی آن قانون به جهتی از جهات اعتبار قانونی خود را از دست داده باشد. در این صورت میتوان نسبت به رای صادره تقاضای تجدید نظر خواهی کرد.
- ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود: در صورتی که شهود، شرایط قانونی شهادت را نداشته باشند و حکم دادگاه به استناد شهادت آن ها صادر شده باشد، میتوان نسبت به آن رای تجدید نظرخواهی کرد.
- ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابزاری: زمانی که قاضی به دلایل اصحاب دعوا توجهی نکند و این دلایل طوری ارائه شده باشد که توانایی اثبات دعوا را در خود داشته باشند، میتوان به رای صادره تجدید نظرخواهی کرد.
- ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای: در صورتی که قاضی پرونده صلاحیت رسیدگی به دعوا را نداشته باشد، و تجدید نظرخواه بتواند عدم صلاحیت وی را ثابت کند، میتوان نسبت به رای صادره تقاضای تجدید نظرخواهی کرد.
احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر و همچنین موفقیت آن بستگی به این دارد که، چه میزان دلایل قانونی ارائه شده است و طرح لایحه تجدید نظرخواهی چگونه است و اینکه به دلایل ارائه شده در دادگاه بدوی توجهی نشده و یا اصلا به آن اشاره نشده باشد. بنابراین احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر بسته به تجربه و توانمندی وکیل و همچنین پیگیریهای خود شخص یا وکیل آن دارد.
به این شکل است که اگر در محاسبه اشتباهی رخ دهد، یا به صورت سهوی کلماتی در رای اشتباه یا جا انداخته شود، ذینفع آن میتواند تقاضای اصلاح برای رای صادر شده از دادگاه را بدهد. در این مواقع دادگاه میتواند رای صادر شده را تصحیح کند و آن را به طرفین ابلاغ کند.
باید گفت امروزه به دلیل الکترونیکی شدن ثبت پروندهها، باید برای ثبت دادخواست تجدید نظر، از طریق دفاتر خدمات قضایی اقدام کرد. دادخواست باید به زبان فارسی و روی برگه مخصوص نوشته شود و سپس باید تجدید نظرخواه آن را امضا کند.
طبق ماده 341 قانون آیین دادرسی باید نکات زیر در دادخواست تجدید نظر لحاظ شود:
الف) نام و نام خانوادگی و آدرس دقیق محل سکونت تجدید نظر خواه و وکیل او، در صورتی که وکیل حقوقی داشته باشد
ب) نام و نام خانوادگی و آدرس دقیق محل اقامت تجدید نظر خوانده
ج) حکم و قراری که از آن تجدید نظر درخواست شده است.
د) دادگاه صادر کننده رای
ه) تاریخ ابلاغ رای
ی) دلایل تجدید نظر خواهی
بیشتر بدانیم : محاسبه حق الوکاله وکیل چگونه است؟
وقت رسیدگی در دادگاه تجدید نظر:
برای افرادی که مقیم ایران هستند، 20 روز از زمان صدور رای؛ و برای افرادی که در خارج از ایران ساکن هستند، دو ماه از زمان صدور رای.باید به این نکته توجه داشت که روز صدور رای جزء این مدت به حساب نمیآید. همچنین اگر در یک دعوا محکوم علیه چند نفر باشند و یکی از آنها مقیم خارج باشد، برای تمامی آنها دو ماه زمان در نظر گرفته میشود.
آیا رای دادگاه تجدید نظر قابل اعتراض است؟
بله برای این کار باید در دیوان عالی کشور، به رای صادره اعتراض گذاشت.
مدت زمان رسیدگی به پرونده کیفری در دادگاه تجدید نظر:
باید بدانید که زمان رسیدگی به پروندههای کیفری در دادگاه تجدید نظر زیاد مشخص نیست و معمولا این زمان طولانی نیست. ولی به دلیل حجم بالای پروندهها و تعدد آنها ممکن است این زمان طولانی شود. گاهی اوقات رسیدگی به برخی پروندهها تا 3 سال طول میکشد.
در آخر باید بگوییم که طبق آخرین آمار که از سمت مراجع قضایی منتشر شده است، احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر معادل 10 درصد تمامی درخواستها است.
سلام، در سال ۹۷ براساس رأی دادگاه سمنان دو دانگ از ملک من به طرف مقابل داده شد (با ادعای مشارکت در ساخت) و دادگاه انکار اینجانب را نپذیرفت. رأی بدوی در تجدیدنظر تأیید شد و اجرا شد.
پس از یکسال دادگاه بدوی و تجدیدنظر تهران مالکیت من بر شش دانگ را در دعوای ثالث تایید کرد و احکام اجرا شد.
طرف مقابل در سه لایحه مجزا در سه پرونده مجزا با ذکر شماره پلاک ثبتی مالکیت من بر شش دانگ را اقرار و اعتراف کرده .
شعبه بازپرسی تهران هم ادعای طرف را اخیرا منع تعقیب صادر کرد. با توجه به ماده ۱۸ قانون آیین کیفری آیا امکان طرح دعوی و نقض رای اولیه وجود دارد و شما میتوانید با قبول وکالت رأی را نقض کنید؟
موبایل من: ۰۹۰۲۹۰۸۹۸۰۰
با سلام اینجانب یک دستگاه خودرو فروختم۴۵میلیون بعد از فروختن متوجه شدم قیمت ماشین حدود ۶۵ میلیون است و شکایت کردم آن شخص هم شکایت الزام به انتقال سند کرد در دادگاه الزام به انتقال سند گفتم من پرونده ای در شعبه ۱دارم بابت فسخ این خودرو پرونده دارم اما قاضی توجهی نکرد و دستور به انتقال سند داد بعد از انتقال سند قاضی شعبه ۱هم گفت با توجه به اینکه در شعبه ۲ شما سند انتقال داده آید و آنجا اعلام کرده آید که فسخ معامله شکایت کرده ام شکایت شما در اینجا قابل بررسی نیست آیا بنده میتوانم اعتراض کنم آیا فایده ای دارد
باسلام واحترام دادگاه تجدیدنظررای قطعی بنفع تجدیدنظرخواندگان صادرکردورای دادگاه بدوی برای اجرا ارجاع شد.خواسته های دادخواست اولیه ناقص بودیعنی درخواست تنفیذوصیت نامه وابطال اسنادمالکیت تقاضاشده بودولی درخواست نشده بودکه پس ازابطال اسنادمالکیت تجدیدنظرخواهان اسنادبه قدرالسهم تجدیدیدنظرخواندگان مشخص وتنظیم سندرسمی گردد.چه کاربایدکرد؟
سلام
رای در دادگاه تجدید نظر استان به ضرر ما شد ولی ما میتوانستیم ادله دیگری رو به دادگاه بدیم و رای رو تغییر بدیم چکار باید بکنیم که پرونده بازم تجدید نظر بشه محکم اجرا نشه
سلام ما درکوچه ای زندگی می کنیم که عرضش ۴متره وطولش حدود۲۰۰متر ودو طرف کوچه بازهستش ،همسایه روبرویی ماکه پارکینگ هم داره ماشینشو جلو درخونه خودش پارک میکنه ومانع ورود وخروج ماشین من از پارکینگم میشه چون ماشینش با در پارکینگ من۲متر بیشتر فاصله نداره ومن از ایشون باعنوان مزاحمت وممانعت ازحق شکایت کردم وکلانتری پرونده مارابه دادگاه کیفری ارجاع نمودو قاضی قرار منع تعقیب به دلیل عدم سوء نیت وساختار کوچه صادر نمود در صورتی که ایشون پارکینگ دارندواز قصد اونجا پارک میکنندومزاحمت ایجاد میکنندآیامیشه تجدیدنظر کرد ویا از طریق حقوقی پیگیری کرد.؟
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام
سال 93 خودروی خریداری کردم صاحب خودرو سند برایم نمیزد ومبالغی ازمن باکلک گرفته است/با الزام به سندشکایت کردم/سند به نام بنده زده شد/امامن مطالبه تخفیفات بیمه طلب وخسارت وارد شده بامدرک محکم پسندازدادگاه خاستار شدم/اما دادگاه رای رابه فروشنده داده است/ومن توانایی وکیل راندارم/اما ایشان چون که کارش است توانست قاضی……صحبت کند ورای را گرفته// اما ما اجازه صحبت به حق نداریم///من مدرک دارم نتوانستم حقم بگیرم/حال به من بگید باید چه کاری کنم/من نیاز به دادراس دارم که حق واقعی مرابگیرد
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
منظور از ۲۰ روز، ۲۰ روز کاری هست یا ایام تعطیل هم حساب میشه؟
20 روز کاری دوست عزیز
سلام
من دادخواست استرداد حهیزیه زدم و رای به نفع من صادر شد ولی زوج با منشی دفتر قاضی آشنا در اومد چند روزی از رای صادرشده میگذره ولی هنوز برای از ثنا ابلاغیه ایی نیامده چند بار مراجعه کردم و دفتر قاضی پرینت رای صادره را به من داد و گفت سیستمی هم به شما ابلاغ زدم ولی ثنا ابلاغیه ایی دریافت نکردم چرا اینطوری شده ؟
سلام، لطفا با شماره های سایت تماس حاصل نمایید.
سلام میخوام بپرسم بعد اینکه حکم دادگاه اومد و زمان تجدیدنظر هم تموم شد چقد طول میکشه تا جواب دادگاه تجدیدنظر بیاد .میدونم احتمالا زمان معینی نداره ولی میخوام بدونم حدودن چقد طول میکشه؟؟
سلام، لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام سال ۹۷ یک واحد آپارتمان داشتیم که بفروش گذاشتیم به چند تا ازمشاورین املاک سپردیم برامون بفرشن که یکی ازآن بنگاه ها مشتری میآوردن برای خونه تماس که خونمون یکی میخواد باید به بنگاه بریم بر صحبت کنیم ما رفتیم به توافق رسیدیم یه مبایعه نامه نوشته شدبعدطرف مقابل گفتن که من پول قسطی میتونم پرداخت کنم که من قبول نکردم قرار بر این شد که املاکی به من خبر بده که ایشون چطور پول میارن تا یکی دو روزه بعداً من رفتم بنگاه گفتن که طرف پول نیاورده منم گفتم عیب ندارن من نمیفروشم منم بعد یک سال یعنی سال ۹۸ برج ۲ همون خونه را به یک بنده خدا فروختم مجدداً ۹ ماهم بخاطر بچه مدرسه ایم نشستم الان بعد دو سال همون خانم اومده جلودرخونمون ادعای صاحب خونه ام من این ملک خریدم همون موقع همون املاک از قول من رهن اجاره داد دوسال خلاص بعد کلی حرف کشمکش املاکی تو کار جعل اسناد بود الآنم مغازه شون خالی کرده چندتا شاکی داره اون خانمم از من شکایت کرده که فروش غیر مال متهمم کرده رأی قطعی داده به من سه تا بچه کوچک دارم خودم یه کار گرهستم آیی نمیشناسم ساکن جاده ساوه هستم بچه شهرستانم لطفاً یک نفر منو راهنمایی کنه بخدا سه تا بچه کوچک دارم داروندارم یه واحد ۶۸ متریه که اونم املاکی فروخته
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
در مملکی یک باب مغازه احداث شده از قدیم ی
به صورتی که زمان تحویل به ما مغازه بوده و پدرم خریداری کرده و گاز و برق جدا خریدم و اجاره سرقفلی را هم پر گداخت کردی دم و الان به بهانه تعدی و تفریط ملک مجاور معازه من رو هم تخلیه کردند و تامین دلیل هم گرفتم با نظر کارشناس من باید چکار کنم
سلام من شکایت ممانعت از حق و مزاحمت ملکی داشتم دادگاه بدوی بعلت عدم ارائه ادله اثباتی از طرف من منع تعقیب داده بود البته من شهود و گزارش مرجع انتظامی داشتم تجدید نظر خواستم رأی نقض شد وبرای رسیدگی به همان بدوی عودت شد بد. ی بعد از یک جلسه رسیگی که محتویات پرونده هیچ تغییری نیافت با همان متن قبلی اینبار برائت داده باز تجدیدنظر خواهی کردم لایحه دلیل جدید ( ورود متشاکی به آپارتمان البته خالی و تخریب لوله کشی گاز) دادم چقدر ممکن است رأی تجدید نظر به فع من باشد
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام.من یک پرونده داشتم که قاضی با وکیل بنده از قبل مشکل داشته منو رد کردند…اعتراض کردیم و پرونده به مشهد فرستاده میشود..اگه کارمند یا شخصی در شورای تجدید نظر هست که بتونه کمکم کنه ممنون میشم…بخاطر یه چیز الکی…اگه کسی شناس داره.شیرینیش محفوضه..لطفاً تماس 09351890232