اصل برائت یک اصل پذیرفته شده در نظام حقوقی ایران است. بر طبق این اصل، همه افراد بیگناه هستند مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. به عبارت دیگر برای اثبات مجرم بودن یک نفر باید مدارک و ادله و مستندات ارائه شود. اصل برائت به طور کلی برای حفظ احترام و کرامت انسانی ایجاد شده است. اما این اصل مطلق نیست و در شرایطی ممکن است با تشخیص قانون فرد متهم، مجرم شناخته و اصل حکم برائت از پرونده کنار گذاشته شود.
با این حال اصل برائت با موضوع تبرئه شدن در دادگاه متفاوت است. برای مثال ممکن است شاکی مدارکی به دادگاه ارائه کند و مدعی مجرم بودن یک نفر شود. دادگاه باید به درخواست شاکی رسیدگی کرده و تمام مدارک و ادله و شواهد موجود را بررسی کند و در مورد صحت آنها تصمیم بگیرد.
دادگاه این مدارک را بررسی میکند و به دفاعیات متهم گوش میدهد. در نهایت متهم یا مجرم شناخته میشود و یا تبرئه میشود. حکم تبرئه زمانی صادر میشود که مدارک و ادله ارائه شده مبنی بر مجرم بودن متهم، کافی و اقناعکننده نباشد. در این حالت، امکان اعتراض به حکم برائت برای شاکی در نظر گرفته شده است. در ادامه به نحوه ابلاغ حکم برائت و اعتراض به حکم برائت اشاره خواهیم کرد.
بعد از صدور حکم برائت به متهم ابلاغیه ارسال میشود. اگر به او در طول روند رسیدگی به پرونده، آسیب و خسارت معنوی وارد شده باشد (برای مثال به حیثیت او ضربه خورده باشد.) حکم برائتش در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر میشود تا اندکی از آبروی رفته فرد متهم جبران شود.
شاکی میتواند به حکم برائت، حتی در صورت ابلاغ آن به متهم، اعتراض کرده و درخواست تجدید نظر خواهی کند. او برای این کار باید به دادگاه تجدید نظر خواهی مراجعه کند و مجدد پرونده را به جریان بیاندازد. معمولا در این مرحله برای اعتراض به حکم و پیگیری پرونده نیاز به بهترین وکیل دارید.
شاکی مدعی مجرم بودن متهم است. به عبارت دیگر شاکی باید مدارک و اسنادی ارائه کند که با آنها وقوع جرم توسط متهم ثابت شود. اصولا هر متهمی در مقام دفاع به اصل برائت استناد میکند و همین امر کار شاکی را سخت خواهد کرد. به همین دلیل حضور یک وکیل به تسهیل و تسریع روند رسیدگی کمک شایانی میکند.
برای عدول از اصل برائت باید مستندات قانونی و ادله ارائه شود. در حقیقت اصل بر برائت است، مگر در زمانیکه با استناد به مدارک و اماره قانونی مشخص شود که متهم، جرمی مرتکب شده و بریالذمه نیست. اگر مدارک و قرائن به قدری محکم باشند که موجب عدول از اصل برائت شود، متهم باید بیگناهی خود را ثابت کند.
به عبارت دیگر در ابتدای امر اصل بر بیگناهی است و شاکی باید گناهکار بودن متهم را ثابت کند. در قدم بعدی اگر اصل برائت به واسطه مدارک و شواهد زایل شود، این متهم است که باید بیگناه بودن خود را اثبات نماید.
در برخی موارد فرض مجرمیت فرد بر اصل برائت تقدم دارد. به عبارت دیگر در ابتدا باید ثابت شود که در خصوص یک جرم خاص شخص مجرم نبوده تا دوباره مشمول اصل برائت شود. این حالت زمانی ایجاد میشود که جنبه عمومی جرم و آثار اجتماعی آن گسترده باشد و رسیدگی به پرونده دارای پیچیدگی روبرو باشد. برای مثال جرایم علیه امنیت، جرایم مربوط به جنایات جنگی علیه بشریت یا پولشویی و جرایم سازمانیافته در این دسته قرار میگیرند.
نکته حائز اهمیت این است که صرفا با استناد به اینکه یک فرد در گذشته سابقه کیفری داشته و مرتکب جرم شده، نمیتواند در پروندههای جدید موجب عدول اصل برائت شود. دلیل این امر آن است که اصل برائت ربطی به سابقه کیفری و سوپیشینه افراد ندارد و در اولین مرحله ابتدا اصل بر برائت متهم است.
گروه وکلای سفیر صلح آماده ارائه هرگونه خدمات حقوقی اعم از مشاوره تلفنی و مشاوره آنلاین حقوقی هستند.
باسلام اینجانب دردادگاه تبرئه شدم بعدازمدتی شاکی اعتراض زدپرونده به تجدیدنظررفت که حکم تاییدکردند.الان ازاجرای احکام ابلاغیه رسیده دلیلش چیه
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام واحترام بنده متاسفانه گیر یک کلاهبردار و سارق افتادم و با یاری خداوند و همکاری همیاری ماموران پلیس آگاهی و مقامات قضایی موفق به بازداشت متهم شدیم که حالا دادگاه محترم کیفری حکمی را صادر کرده و محکوم شده و متهم با استفاده از سوءنیت خود از اشخاص با چکهای بنده اقدام به کلاهبرداری کرده و دارندگان چک از بنده شکایت کرده و جلوی حسابهای بانکی بنده را مسدود کردند و ب متهم 20 روز مهلت حق اعتراض دادن که سابقه کلاهبرداری دارد ک الان یک ماه شده و هیچ ابلاغیه یا اطلاعاتی ب بنده ندادند ک بنده یک کارمند بازنشسته بوده و مشکلاتی برایم با مسدودی حسابها از طرف دادگاه حقوقی ایجاد شده و توان پیگیری ندارم لطفا راهنمایی کنید سپاسگزارم
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
سلام، من شاکی پرونده رابطه نامشروع (غیر از زنا) همسرم با فردی در فضای مجازی و ارتباط و تماس تلفنی و پیامک و… هستم که با مدارک و شواهدی که ارائه دادم و توسط پلیس فتا بررسی و تایید شد رای بر رابطه نامشروع داده شد و همسرم با اعمال تخفیف به پرداخت جزای نقدی بدل از شلاق محکوم شد، ولی ایشان با اعتراض به دادگاه تجدید نظر و انکار اتهامشان رای براعت صادر شد در حالی که هیچ دلیل و مدرک جدیدی مبنی بر بیگناهیش ارائه نداده و دلائل اعلامی قاضی تجدید نظر برای حکم برائت کاملا غیر قابل قبول هستند، من چگونه میتوانم به این حکم برائت دادگاه تجدید نظر بعنوان شاکی پرونده اعتراض کنم؟ اگر راهی هست راهنماییم کنید ممنون??
سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.