یکی از انواع جرایم علیه اشخاص عنوان توهین و فحاشی و اهانت است که موضوع وصف کیفری دارد. از طرف دیگر قوانین جزایی یا قوانین حقوقی یا هر قانون دیگر به شکل کلی و همگانی مطرح می شود که دارای مصادیق عدیده است. چون هدف قانون گذار از وضع قوانین، شامل همه ی افراد ایرانی است، مگر آنکه به موجب خود قانون مشمول افراد خاصی شود. (به عنوان مثال توهین به روسای قوا یا نمایندگان مجلس یا قضات یا کارمندان دولت در حین انجام وظیفه )(ماده 834 قانون تعزیرات حکومتی)
در موضوع تحقق جرم توهین و فحاشی سه عنصر مثل بقیه قوانین کیفری باید به وجود آید:
1-عنصر قانونی که عبارتست از این که قانون گذار در قانون موضوعه عنوان و الفاضی را توهین و اهانت تلقی کند.
2-عنصر روانی و معنوی آن است که اشخاص با سو نیت و با قصد قبلی به منظور اضرار به غیر عناوین و الفاظ توهین و فحاشی را به کار ببرند,در واقع سوء نیت کیفری داشته باشند که در موضوع توهین و فحاشی به اشخاص که از طرف فرد بالغ و عاقل مطرح شود معمولا وصف بر سو نیت شخص توهین کننده است ,مگر این که جنون و یا طفل بودن یا مستی گوینده توهین احراز شود.
3-عنصر مادی که همان تحقق عملی فعل توهین می باشد..
برای حفظ روابط خوب انسانی در متن جامعه اشخاص می بایست از امنیت, و به دور از تعرض دیگران برخوردار باشند که هدف از وضع قوانین کیفری و اجرای آن حفظ امنیت عمومی در متن جامعه است.
مجازات فحاشی ناموسی
کلمه توهین یک لفظ عامی است که قانون گذار در فصل پانزدهم قانون مجازات اسلامی(تعزیرات)به عنوان هتک حرمت اشخاص آن را آورده است و ماده 839 قانون مجازات اسلامی در ابتدا توهین را با لفظ عام مطرح کرده است.(توهین به افراد)و بعضی از مصادیق و نمونه های آن را به کاربردن فحاشی و الفاظ رکیک مطرح نموده است. در واقع توهین و فحاشی به هر ترتیب و عنوان و حدت و شدتی که باشد ,این که سبک یا سنگین باشد ,عنوان مجرمانه دارد و مشمول مجازات قانونی است.لیکن تشخیص خفیف یا شدید بودن آن به عهده ی قاضی دادگاه است که به تناسب سابقه ی مجرمانه اشخاص یا عدم سوابق مجرمانه آن ها ,که اولین بار مرتکب یا شوند یا خیر تعیین مجازات می نماید.
به عنوان مثال فردی که اولین بار مرتکب بزه توهین و فحاشی به اشخاص شود , با اجازه از سایر مقررات قانون مجازات اسلامی ,قاضی دادگاه می تواند تخفیف لازم در میزان مجازات را اعمال کند .مانند تعلیق در مجازات یا به جریمه اندک وی را محکوم نماید.
در صورتی که فردی تبهکار باشد و سابقه ی کیفری در زمینه ی توهین و هتک حرمت به افراد را داشته باشد دادگاه می تواند مجازات وی را به حداکثر مجازات مندرج در ماده فوق که شامل 74 ضربه شلاق یا پنجاه هزار یا یک میلیون ریال جزای نقدی است, محکوم کند.
مجازات فحاشی ناموسی به همسر
چون لفظ توهین عام است به موجب قانون یاد شده(839 مجازات اسلامی) فحاشی و استعمال الفاظ رکیک به افراد نیز، جز مصادیق توهین و اهانت است و فرقی نمی کند که مخاطب فحاشی با الفاظ رکیک و ناموسی، همسر باشد یا اشخاص دیگر.
مجازات فحاشی تلفنی
توهین و فحاشی به اشخاص صرفا جنبه ی گفتاری ندارد بلکه گاهی اوقات جنبه ی رفتاری یا نوشتاری نیز دارد. به عبارت دیگر اعمال افراد و یا نوشتار افراد, می تواند جنبه ی مجرمانه ی توهین را داشته باشد.ِ یادآور می گردد تشخیص مصادیق توهین عرف جامعه است (عرفی است).
اعمال توهین توسط افراد به دیگران می تواند به نحو مختلف باشد. گاهی اوقات به صورت رودر رو و بعضی مواقع در ملا عام عنوان می گردد.و بعضی اوقات از طریق تلفنی یا موبایل به شکل گفتار، یا پیام کوتاه مطرح می شود که همه آن ها مصادیق توهین به اشخاص است و مجازات مندرج در ماده 839 قانون مجازات اسلامی را شامل می شود.
مجازات فحاشی در ملا عام
نحوه ی اثبات جرم توهین و فحاشی به اشخاص این است که مدعی (شاکی)موضوع اهانت, بایستی دو نفر شهود به عنوان دلیل به دادسرا معرفی نماید و یا این که دلایل های دیگر از قبیل, چاپ و پرینت پیامک و یا تقاضای تحقیق محلی و یا ارائه نوشته های توهین آمیز به دادسرا تقدیم کند.
لازم به ذکر است همان گونه که ماده 839 قانون مجازات اسلامی عنوان نموده است توهین و فحاشی به اشخاص می تواند با تحقق شرایط قانونی در مجازات حدود , می تواند حد قذف داشته باشد که در این صورت حد قذف مشمول کسی می شود که عناوین ناروای ناموسی مثل زنا به اشخاص نسبت دهد که در این صورت تحقق حد مذکور مشروط بر شهادت 4 نفر شهود عادل می باشد که واقع را شهادت دهند یا متهم به قذف در چهار جلسه مختلف اقرار بر اعمال نسبت ناروا (زنا) به اشخاص را بنماید ,که در صورت جمیع شرایط تحقق حد قذف, مرتکب به مجازات 100 ضربه شلاق محکوم می گردد. یاد آور می گردد فحاشی ناموسی از مصادیق توهین, مطابق قانون 839 قانون مجازات اسلامی می باشد وشامل مجازات حد قذف نمی گردد.
منابع قانونی اثبات و اعمال کیفر بزه توهین و اهانت و فحا شی عبارتست از:
1-قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات
2-قانون آیین دادرسی کیفری
3-منابع عرفی در جهت تشخیص عنوان توهین
سوالات متداول
آیا جرم فحاشی باید بصورت علنی صورت بگیرد و حضور فیزیکی مخاطب شرط تحقق جرم است؟
جز در مواردی که در قانون به آن اشاره شده است، علنی بودن توهین شرط تحقق آن محسوب نمیشود. در واقع اگر کسی هم در یک مکان خصوصی و بدون حضور شاهد به دیگری توهین کند مرتکب جرم میشود، حتی حضور مخاطب توهین هم شرط تحقق نیست، ممکن است شخصی به کسی که در میان جمعی حضور ندارد توهین کند. حال آیا منظور از حضور، حضور فیزیکی است بلکه همین که شخص مخاطب، مثلاً از طریق تلفن، الفاظ توهینآمیز را میشنود یا از طریق ارتباط اینترنتی حرکات توهین آمیز را مشاهده کند کفایت میکند.
شرایط تحقق جرم توهین چیست؟
موهن بودن رفتار ( تشخیص موهن بودن با عرف است )
مخاطب توهین باید شخص معینی باشد توهین به یک گروه کلی جرم نیست.
مخاطب توهین باید شخص حقیق باشد.بهترین
مخاطب توهین باید شخص زنده باشد و توهین به مردگان جرم نیست مگر اینکه توهین به بازماندگان آنها محسوب شود.
توهین باید حضوری یا علنی باشد.
توهین باید صریح یا ظاهر باشد.
آیا توهین و فحاشی قابل گذشت است؟
بله، جرم توهین و فحاشی از جمله جرایم قابل گذشت است و در مرحله از تعقیب و رسیدگی یا اجرای حکم، با گذشت شاکی متوقف می شود.
آیا توهین بوسیله پیامک نیز ممکن است؟
بله، توهین بوسیله پیامک ممکن است اتفاق بیفتد و حتی با اشاره و حرکات نمایشی نیز می توان این جرم را مرتکب شد.
سلام میخواستم بدونم اینکه نوشته شده جریمه فحاشی و افترا مبلغ ۵۰ تا صد هزار تومان است و شلاغ واقعا صحبت دارد ؟؟؟؟ چون بنده در دادگاه به همین مشکل خوردم و دادیار مبلغ جریمه فحش و افترا را از ۵ میلیون تومان تا ۲۵ میلیون تومان اعلام کرد میخواستم بدونم برای ترسیدن گفته یا صحت داره ؟؟؟
سلام وقت بخیر
در زمان تحویل منزل که منزل خالی بوده مستاجر شروع به فحاشی نموده و بعد از خروج از منزل در خیابان به فحاشی ناموسی پرداخته مجازات چگونه است و در درخواست شکایت چه چیز باید قید شود
این قیمت مال قبلا بوده این نرخی که شما گفتید به روز
سلام
من یکسال پیش طی یک دعوا ، بدون اینکه منظورم شخص خاصی باشه فحشی دادم ، اما یک شخص به خودش گرفت و دعواهایی پیش آمد ، چندین بار هم بهش گفتم منظورم شما نبودی اما نفهمید ، حالا ممکنه بتونه از من شکایت کنه؟
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.
چقدر خنده دار برای فهش هم باید جریمه داد اما برای استبداد هیچی