مهریه حق مسلم زن است و به محض جاری شدن خطبه عقد، او مالک آن خواهد بود و میتواند هر لحظه که خواست، مهریه خود را از شوهرش مطالبه نماید. با این حال زن نمیتواند برای مهریه هر مالی را توقیف کند و اگر آن مال جز مستثنیات دین باشد، امکان توقیف آن وجود ندارد. در ادامه همراه ما باشید تا با شرایط مستثنیات دین در پرداخت مهریه آشنا شویم.
- منزلی که مرد در آن ساکن است. بنابراین اگر مرد بیش از یک منزل داشته باشد، زن میتواند سایر منازل، به جز منزلی که آقا در آن سکونت دارد را توقیف کند.
- اسباب و وسایل منزل که برای ادامه زندگی مرد لازم و ضروری هستند.
- پولی که به عنوان اجاره به صاحب خانه پرداخت میشود در صورتیکه موجب عسر و حرج شود جز مستثنیات خواهد بود و قابل توقیف نیست.
- لوازم و دستگاههایی که برای کسب و کار مرد ضروری هستند و او با آن لوازم امرار معاش میکند؛ مانند تاکسی برای مردی که راننده است و یا ابزار کشاورزی و پیشهوری.
- آذوقه موجود در منزل که برای ادامه حیات ضروری است.
- ابزار علمی و کتبی که برای کسب علم مورد استفاده قرار میگیرند.
- تلفن شخصی مرد که وسیله مورد نیاز او در زندگی است.
بنابراین، زن نمیتواند اموال مذکور را برای مهریه خود توقیف کند. بر همین اساس، اگر مردی چند آپارتمان و خودرو داشته باشد، زن میتواند آن مقدار که معادل مهریه است و شامل موارد بالا نیست را توقیف نماید. اما اگر مهریه زن بیشتر از تعداد آپارتمانها و خودروهای مرد باشد، زن نمیتواند آن خودرو و آپارتمانی را که مرد از آنها برای زندگی استفاده میکند، توقیف کند.
لازم به ذکر است که تعیین شان مرد در خصوص منزل مسکونی وی، توسط دادگاه انجام میشود. بنابراین اگر مردی ساکن خانهای باشد که بسیار بیشتر از بدهی او به زن ارزش داشته باشد و او بتواند با فروش آن مهریه را پرداخته و خانهی دیگری نیز برای خود بخرد یا رهن کند، دادگاه وی را به فروش خانه مذکور وادار خواهد کرد. حتی ممکن است مرد صرفا به فروش بخشی از این خانه محکوم شود و مابقی آن در مالکیت او باقی بماند. علاوه بر این، در برخی شرایط نیز ممکن است مرد بتواند با منافع مال ، مهریه زن را بپردازد که در این صورت هم مال مذکور به این منظور قابل توقیف خواهد بود.
در نهایت اگر هیچ مالی به نام مرد نباشد و جز مستثنیات دین، دارایی دیگری نداشته باشد، مهریه زن به صورت اقساط پرداخت خواهد شد. ذکر این نکته نیز ضروری است که برای توقیف اموال صرفا اموالی که سند تکبرگ دارند قابل توقیف هستند و اموال قولنامهای را نمیتوان توقیف کرد.

در این مطلب با مستثنیات دین در پرداخت مهریه آشنا شدیم و به بررسی شرایط دریافت مهریه پرداختیم. مرد به طور کلی موظف به پرداخت مهریه است و اگر از پرداخت آن اجتناب کند، زن میتواند اموال وی را توقیف کند. با این حال برخی از اموال بر طبق قانون جز مستثنیات دین هستند و خانم نمیتواند برای دریافت مهریه آن اموال را توقیف نماید. برای مثال خانهای که مرد در آن سکونت دارد یا وسیله کار او قابل توقیف نخواهد بود.
با توجه به همه این نکات، بهتر است حتما در پروسه دریافت مهریه از یک وکیل مهریه خبره و مجرب کمک بگیرید تا روند پرونده تسهیل و تسریع شود. در همین راستا میتوانید همین حالا با وکلا و مشاوران حقوقی باتجربه موسسه حقوقی سفیر صلح تماس بگیرید.
سوالات متداول
مستثنیات دین در پرداخت مهریه چیست؟
زن برای توقیف اموال شوهر، اجازه ندارد برخی اموال زوجه شامل: منزلی که مرد در آن ساکن است، اسباب و وسایل ضروری منزل مرد، پولی که مرد به عنوان اجاره پرداخت میکند، لوازم ضروری کسب وکار مرد و ...
سلام من یه خونه ۸۰ متری قولنامه ای در جنوب شهر کرج دارم ایا این منزلم جزو مستثنیات دین محسوب میشود یا همسرم میتواند ااین خانه را به عنوان مهریه بردارد؟
با سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
یه جوری میگین. مستثنیات دین انگار این خونه و ماشین و قبل ازدواج داشته! تکلیف زن که تو زندگی زناشویی به مرد سرویس داده و باعث پیشرفتش شده چی میشه. آیا زن تو اون خونه و ماشین حق ندارم. مرده شور قانون ببره