ازدواج به معنی پیوند قانونی زن و مرد است. امروزه یکی از مسائل مهم و بحث برانگیز در حوزه حقوق خانواده، شروط ضمن عقد است. به طور کلی بر طبق قانون، حق طلاق متعلق به مرد است در حالیکه زن به طور مستقل از این حق برخوردار نیست مگر در صورتیکه زوج به او برای طلاق وکالت دهد. دراینجا به معایب واگذاری حق طلاق به زن میپردازیم.
وکالت در طلاق ممکن است در ضمن عقد در سند ازدواج ذکر و توسط طرفین امضا شود. علاوه بر این در برخی موارد زوج پس از ازدواج تصمیم میگیرد که به زوجه وکالت طلاق بدهد؛ در اینصورت زوجین باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و در آنجا وکالتنامه طلاق تنظیم کنند.
برای رسمی شدن وکالت طلاقی که در عقدنامه به آن اشاره شده، بهتر است آن را در دفتر اسناد رسمی نیز ثبت کنید. به طور کلی وکالت برای طلاق یا حق طلاق اگر در سند ازدواج ذکر شده باشد، غیرقابل عزل خواهد بود اما اگر در دفترخانه تنظیم شود، ممکن است وکالت بلاعزل یا قابل عزل باشد. اینکه مرد چه نوع کالتی به همسر خود بدهد، به توافق طرفین بستگی دارد.
در برخی موارد زوجه ممکن است همه یا بخشی از مهریه خود را در قبال دریافت حقوق برابر ازدواج مانند حق طلاق، بذل کند. عموما مشاوران حقوقی پیشنهاد میکنند که مهریه به طور کامل حذف نشود و صرفا مقدار آن کاسته شود و در مقابل زوج به همسر خود وکالت در طلاق بدهد.
اگر زوج به زوجه برای طلاق وکالت بدهد، او میتواند بدون حضور شوهر خود به کمک وکیل برای طلاق توافقی اقدام کند. بهتر است وکالت اعطا شده به زوجه به صورت مطلق باشد، چراکه وکالت مشروط و معلق به راحتی قابل اجرا نیست و زوجه باید ابتدا ثابت کند که شرط ذکر شده در سند وکالت محقق شده تا بتواند از وکالت اخذ شده استفاده کند.
یک نکته قابل ذکر این است که در حقوق چیزی تحت عنوان انتقال حق طلاق معنا ندارد. زیرا حق طلاق متعلق به مرد است و قابل واگذاری نیست. آنچه که زوج به زوجه میدهد، وکالت در طلاق است. به این معنی که زن میتواند به وکالت از شوهر، از او طلاق بگیرد.
اعطای وکالت طلاق به زوجه، ضرری برای زوج به همراه ندارد. زیرا این وکالت به معنی سلب حق طلاق از مرد نیست. به عبارت دیگر، مرد همچنان میتواند از همسر خود طلاق بگیرد و با وکالت، صرفا به زوجه نیز این امکان را میدهد.
در نهایت لازم به ذکر است که حتی اگر وکالت در طلاق در سند ازدواج ذکر شده است، باز هم زوجین برای رسمی کردن آن به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند. زیرا در عمل بسیار دیده شده که اجرایی کردن طلاق از سوی زوجه زمانیکه وکالت در طلاق صرفا در عقدنامه ذکر شده، با مشکل مواجه شده است.
در هنگام ثبت و تنظیم وکالت در دفاتر اسناد حتما باید سه مورد زیر در داخل وکالتنامه نوشته شود:
- حق توکیل به غیر دارد
- حق عزل وکیل را ندارد
- حق ضم وکیل را ندارد
در نهایت لازم به یادآوری است که در موارد زیر وکالت باطل میشود:
- در صورت فوت فرد
- در صورتیکه فرد سفیه یا محجور شود
- در صورتیکه فرد صغیر باشد
در خصوص حق طلاق و وکالت در طلاق در دو مرحله به مشورت و دریافت راهنمایی از بهترین وکیل نیاز است. اولین بار پیش از درج این حقوق در سند ازدواج و یا در دفتر اسناد رسمی است. بهتر است زوجین قبل از مراجعه به دفتر اسناد رسمی برای واگذاری حقوقی مانند: حق طلاق، حق خروج از کشور، حق مسکن، حق تحصیل و سایر موارد، ابتدا از یک وکیل متخصص در حقوق خانواده مشورت بگیرند. زیرا متن وکالتنامه و اقرارنامهای که توسط زوج امضا میشود باید دقیق باشد. در غیراینصورت ممکن است در آینده قابلیت اجرایی نداشته باشد.
دومین باری که به حضور و همراهی وکیل نیاز است، زمان طلاق است. بهتر است برای تسهیل و تسریع روند جدایی و جلوگیری از مشکلات احتمالی در پروسه طلاق، از یک وکیل با تجربه کمک بگیرید.
وکلای با تجربه مجموعه حقوقی سفیر صلح برای ارائه خدمات و مشاوره حقوقی آنلاین به شما آمادهاند.
شماره تماس:
02122000269 – 09121994176