در این مطلب قصد داریم شما را با انواع چک و تمامی اطلاعات لازم برای استفاده از چک آشنا کنیم و در صورتیکه در صدور چک و یا امور مربوز به چک به مشکلی برخورد کردید در پیدا کردن بهترین وکیل چک کمک کنیم.
آشنایی با چک و انواع آن
چک نوشتهای است که با آن میتوان پولی در بانک را برداشت یا به فرد دیگری حواله کرد. بر اساس قانون تجارت، چک یک سند تجاری برای استرداد و انتقال وجه است. لازم به ذکر است که محال علیه چک باید بانک باشد و چکهایی که موسسات مالی و قرضالحسنه صادر میکنند مشمول حمایتهای قانونی صدور چک نمیشوند.
چک انواع مختلفی دارد که در ادامه به طور خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
- چکهای صادر شده توسط صاحبان چک: این چکها ممکن است عادی یا تایید شده (گواهی شده) باشند. چک عادی، رایجترین شکل چک بانکی است که در آن صاحب حساب از دارایی خود در بانک در وجه حامل یا در وجه یک شخص موردنظرچک صادر میکند. چک تایید شده یک تفاوت با چک عادی دارد و آن در این است که بانک چک، پرداخت وجه آن را تایید میکند. به عبارت دیگر با این چک شما این تضمین را دارید که اگر در حساب صادرکننده چک پول نبود، بانک مبلغ را بپردازد.
- چکهای صادر شده توسط بانک: چکهای بانکی امنیت بالایی دارند. این چکها انواع مختلفی دارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
- چک رمزدار و بینبانکی: اصولا چک بانکی با درخواست صاحب حساب توسط بانک صادر میشود. این چک قابل وصول به شکل وجه نقد نیست و مبلغ وجه به حساب بانکی شخص مورد نظر واریز میشود. صدور این نوع چک در وجه حامل امکانپذیر نیست و قابل انتقال به غیر هم نیست. اما پرداخت این چک حتمی و قطعی است و از این حیث مشابه چک تضمین شده است.
- چک تضمینشده رمزدار: پرداخت این چک به وسیله بانک تضمین میشود و بانک آن را صادر میکند. این نوع از چک تفاوتی با پول رایج ندارد و وصول آن قطعی است.
- چک مسافرتی: این دسته از چکها که توسط بانک و در وجه شعب همان بانک یا کارگزاران آن بانک صادر میشود و از آن بعنوان جایگزینی برای حمل پول نقد استفاده میشود.
بیشتر بخوانیم: تصرف عدوانی چیست و شامل چه مواردی میشود؟
روش های مطالبه چک
اگر چکی از سوی بانک گواهی عدم پرداخت بگیرد، دارنده آن میتواند برای دریافت وجه و احقاق حقوقش اقدام به طرح شکایت کیفری کند. برای اینکه بتواند این شکایت را مطرح کند باید اولا مواعد شش ماهه را رعایت کرده باشد و در شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول اقدام کرده باشد و ثانیا بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، شکایت کیفری خود را مطرح کنند.
علاوه بر این، برای مطالبه چک میتوانید از طریق دایره اجرای ثبت اقدام کنید. دارنده چک میتواند با مراجعه به دایره اجرای ثبت، برای صدور اجراییه علیه صادرکننده چک اقدام کند. برای این کار باید امضای چک با امضای صادرکننده یکی باشد، نیمعشر اجرایی از سوی دارنده چک پرداخت شود، صادرکننده چک اموالی داشته باشد که دارنده چک آنها را به اجرای ثبت معرفی کند و در نهایت لاشه چک تحویل داده شود. لازم به ذکر است که این روش برای علیه صادرکننده چک امکانپذیر است.
راه دیگر برای مطالبه چک، اقامه دعوی تجاری از طریق تقدیم دادخواست است. چک مانند: سفته و برات در قانون تجارت جز اسناد تجاری شناخته میشود. به همین دلیل امکان اقامه دعوای تجاری وجود دارد. اما برای اینکار باید حتما ظرف ۱۵ تا ۴۵ روز و یا ۴ ماه از تاریخ صدور چک، گواهی عدم پرداخت دریافت شده باشد و ظرف یک تا دوسال از تاریخ اخد گواهی دادخواست داده شود.
اقامه دعوای تجاری برخلاف سایر روشهای مطالبه چک، علیه ظهرنویسان هم امکانپذیر است و صدور قرار تامین خواسته در آن بدون تودیع خسارات احتمالی انجام میشود.
در نهایت یک راه دیگر برای مطالبه چک، اقامه دعوای مدنی است. دارنده چک میتواند طرح دعوای مدنی کند و به دادگاههای عمومی حقوقی درخواست دهد. معمولا از این روش به عنوان آخرین راهحل استفاده میشود.
بیشتر بدانیم: بهترین وکیل تهران کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
تفاوت چک حقوقی و چک کیفری چیست؟
چک کیفری با رجوع به دادسرا و تنظیم شکایت کیفری قابل پیگیری است و میتوان وجه چک و خسارت را از این طریق مطالبه کرد. در چک کیفری صادرکننده چک بلامحل متهم شناخته میشود و اگر نتواند وثیقهای برای قرار تامین ارائه کند، زندانی میشود. علاوه بر این به جرم صدور چک بلامحل ممکن است تا دوسال به حبس محکوم شود.
اما چک حقوقی مزایای چک کیفری را ندارد و دارنده آن باید به دادگاه حقوقی رجوع کند و دادخواست بدهد و وجه چک و خسارات آن را درخواست کند. صادرکننده چک حقوقی به حبس محکوم نمیشود. در حقیقت مطالبه وجه چک کیفری سادهتر و سریعتر از چک حقوقی است زیرا وصول چک حقوقی آیین دادرسی پیچیدهای دارد.
بر اساس قانون در موارد زیر چک صادر شده بلامحل است و برای آن گواهی عدم پرداخت صادر میشود:
- درصورتیکه در تاریخ صدور چک، موجودی کافی در حساب نباشد
- اگر صادرکننده چک بعد از صدورآن همه یا بخشی از وجه را از حساب خارج کند
- اگر صادرکننده بدون علت قانونی دستور عدم پرداخت صادر کند و از بانک بخواهد وجه را نپردازد
- اگر چک اشتباه صادر شده باشد و امضا صحیح نباشد یا قلمخوردگی داشته باشد
- اگر فرد با اطلاع از بسته بودن حسابش، چک صادر کند.
بهترین وکیل چک در تهران چه کسی است و چه ویژگی هایی دارد؟
دعاوی چک از حساسیت بالایی برخوردار هستند. اگر به درستی عمل نشود ممکن است خسارتهای مالی بزرگی به افراد وارد شود. در همین راستا بسیار مهم است که برای پیگیری چک و مطالبه وجه آن حتما از یک وکیل پایه یک دادگستری خبره و با تجربه در حوزه چک مشورت و کمک بگیرید. بهترین وکیل دعاوی چک وکیلی است که با دانش و شناختی که از قوانین چک و رویه قضایی دادگاهها دارد میتواند به خوبی از حقوق موکل خود دفاع کند. برای اینکه وکیلی در حوزه چک مسلط باشد باید از قوانین مدنی و تجاری مطلع باشد.
هزینه وکیل چک برگشتی
هزینه وکیل چک برای چک برگشتی بر اساس هر پرونده و هرچکی متفاوت است. معمولا هزینه وکیل چک به سابقه کاری او و میزان تخصص و مهارتش بستگی دارد. ممکن است مبلغ چک هم در این هزینه تاثیرگذارباشد و با بالا رفتن مبلغ آن، هزینه وکیل متخصص چک هم بیشتر شود.
گروه وکلای سزا آنلاین با بهره مندی از بهترین وکلا و وکیل متخصص چک و چک برگشتی همواره آماده ارائه هر گونه مشاوره و خدمات حقوقی هستند.