انواع بیمه های تامین اجتماعی برای ایجاد شرایط بهتر افراد در دوران سختی (بازنشستگی، از کار افتادگی و …) ایجاد شدهاند.
این نوع بیمه در بستن قراردادهای کاری بین کارفرما، کارمندان و کارگران وجود دارد. وجود بیمه تامین اجتماعی در قرارداد کاری طبق قانون اداره کار ضروری است و به نوعی یک قانون برای تامین امنیت مالی افراد است. جالب است بدانید که این قانون برای بار اول در زمان احداث راهآهن سراسری تصویب شد. بعدها قانونهای بیشتری در پی این قانون به تصویب رسید و بعد از چند سال قوانین کار و سپس سازمان تامین اجتماعی ایجاد شدند. برای آشنایی بیشتر و کسب اطلاعات در مورد بیمه تامین اجتماعی با من همراه باشید.
انواع بیمه های تامین اجتماعی چیست ؟
بیمههای تامین اجتماعی، تحت نظر سازمان تامین اجتماعی به عنوان قانونی برای حمایت از کارکنان، کارگران و … ایجاد شده است.
این بیمه وظیفه دارد بخشی از مخارج درمان، مستمری بازنشستگی، هزینههای کفن و دفن و مستمری از کار افتادگی افراد تحت پوشش را پرداخت کند. البته این نوع بیمه انواع مختلفی دارد که در ادامه همه آنها بررسی میشوند.
بیشتر بخوانیم: وکیل قرارداد کیست؟
فواید بیمه تامین اجتماعی چیست ؟
ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که اصلا چرا باید این نوع بیمه را داشته باشیم یا دلیل اجباری بودن آن در برخی مواقع چیست؟
این بیمه نوعی اطمینان خاطر برای کارمندان و کارگران است که در زمان بیکاری و میانسالی دارای حقوق ماهیانه باشند و نیازی به انجام کار نداشته باشند.
لیست انواع بیمه های تامین اجتماعی
بیمه اجباری
طبق قوانین اداره کار، همه کارفرمایان وظیفه دارند کارمندان و کارگرانشان را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهند.
مزایای بیمه تامین اجتماعی اجباری پرداخت به موقع حقوق، بیمه بیکاری، از کار افتادگی و … است. حق بیمه این نوع بیمه، 30% از کل حقوق است که 23% آن بر عهده کارفرما و 7% بر عهده فرد بیمه شده است.
بیمه تامین اجتماعی خویش فرما
انواع بیمه های تامین اجتماعی خویش فرما برای افرادی است که قصد دارند خودشان را تحت پوشش بیمه قرار دهند.
یک نکته مهم در مورد این بیمه وجود دارد و آن هم این است که فرد موردنظر مشمول بیمه بیکاری نمیشود. بیمه خویشفرما دو نوع بیمه تامین اجتماعی اختیاری و بیمه کارفرمایان را شامل میشود.
بیمه اختیاری، یکی از انواع بیمه های تامین اجتماعی
انواع بیمه های اختیاری تامین اجتماعی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فرد تحت پوشش هیچ نوع بیمهای نباشد.
در این صورت میتواند یک بیمه اختیاری برای خود در نظر بگیرد و حق بیمه مشخصی پرداخت کند. نکته بسیار مهم در مورد این نوع بیمه، پرداخت به موقع حق بیمهها میباشد. در صورتی که حق بیمه در زمان مشخص پرداخت نشود، بیمه موردنظر باطل میشود. بیمه اختیاری زمانی قابل اجرا است که افراد سابقه پرداخت حداقل یک ماه حق بیمه را داشته باشند. همچنین این افراد نباید بالای 55 سال سن داشته باشند. در غیر این صورت پرداخت حق بیمه مازاد سن اجباری است. این نوع بیمه برای زنان بالای 45 سال وجود ندارد. اگر فردی قبلا به مدت 120 ماه یا بیشتر بیمه اجباری داشته است، در هر سنی که باشد میتواند حق بیمه اختیاری برای خود پرداخت کند. در این مورد شرط سنی وجود ندارد.
اگر شخص موردنظر کارفرما نداشته باشد، نمیتواند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کند. بنابراین در بیمه اختیاری چیزی به نام بیمه بیکاری وجود ندارد. همین موضوع یکی از تفاوتهای اساسی بین بیمه اجباری و بیمه اختیاری است. هر فرد باید 26% از حقوق توافق شده را به عنوان حق بیمه پرداخت کند. مزایای این بیمه شامل پرداخت مستمری بازنشستگی، پوشش از کار افتادگی، هزینههای درمان و کفن و دفن است.
بیشتر بدانیم: درباره اعتبار قولنامه دستی چه میدانید؟
بیمه کارفرمایان، یکی از انواع بیمه های تامین اجتماعی
علاوه بر کارمندان و کارگران، کارفرمایان نیز به حقوق بازنشستگی نیاز دارند.
به همین دلیل سازمان تامین اجتماعی مقرراتی برای بهره بردن از بیمه تامین اجتماعی برای کارفرمایان ایجاد کرده است. این قوانین در ادامه آورده شدهاند:
- بازنشستگی (۱۲ درصد): این مورد شامل پرداخت حق بیمه کمتر است و تنها خدمات بازنشستگی ارائه میدهد. حق بیمه این نوع بیمه، 12% از کل حقوق است.
- بازنشستگی و فوت (۱۴ درصد): این مورد علاوه بر خدمات بازنشستگی در دوران حیات، همان خدمات را به بازماندگان نیز ارائه میدهد. حق بیمه این نوع بیمه، 14% از کل حقوق است.
- بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی (۱۸ درصد): این مورد شامل خدماتی مانند بازنشستگی برای فرد موردنظر در دوران حیات، بازنشستگی بازماندگان وی پس از فوت شخص و از کار افتادگی (کامل و نه جزئی یا نقص عضو) بیمه شده میباشد. حق بیمه این نوع بیمه، 18% از کل حقوق است.
بیمه بیکاری، مزیت عالی بیمه تامین اجتماعی
انواع بیمه های تامین اجتماعی مزایا خاصی دارند. یکی از این مزایا، بیمه بیکاری است.
این مورد در بیمه اجباری وجود دارد و شامل همه کارمندان و کارگرانی که از سمت کارفرما تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند، میباشد. این بیمه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که شخص بیکار باشد و سابقه بیمهای داشته باشد. همچنین شخص باید به صورت غیرارادی بیکار شده باشد تا بیمه بیکاری به او تعلق بگیرد. به طور مثال اگر شخص به دلیل دزدی، اخراج از کار به علت تخلف و سابقه محکومیت قضایی بیکار شده باشد، بیمه بیکاری به او تعلق نخواهد گرفت.
خدمات و مزایای بیمه بیکاری
- مستمری بازنشستگی به شخص پرداخت میشود.
- در صورت فوت یا از کار افتادگی، خانواده شخص مستمری دریافت میکنند.
- در صورت فوت فرد، هزینههای کفن و دفن پرداخت میشود.
- در صورت لزوم وسایل کمک پزشکی و درمانی ارائه میشود.
- در صورت لزوم کمک هزینه ازدواج، غرامت ایام بیماری و بارداری پرداخت میشود.
بیمه تکمیلی
بیمه تکمیلی یا همان بیمه تکمیل درمان، نوعی از بیمه است که بسته به نوع طرح انتخابی و مقدار پرداختی حق بیمه، مزایایی در اختیار افراد قرار میدهد.
مثلا انواع طرحهای بیمه تکمیلی وجود دارد که هزینههای بیمارستان، آزمایشات، دندانپزشکی و عمل لیزیک چشم را پرداخت میکند. این نوع بیمه برای افرادی که عملهای جراحی مختلفی دارند و معمولا هزینههای درمان آنها بالا است توصیه میشود. انواع بیمه تکمیل درمان در ادامه معرفی میشوند.
الف) بیمه تکمیل درمان گروهی
در این نوع بیمه تعداد زیادی از کارمندان و کارکنان یک شرکت یا سازمان تحت پوشش قرار میگیرند.
در صورتی که کارفرما قصد داشته باشد همه کارکنان را بیمه کند، بهتر است که از این طرح استفاده کند. البته همه کارکنان باید در ابتدا تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشند. برای استفاده از این نوع بیمه، رسیدن تعداد افراد به یک حد نصاب مشخص لازم است.
ب) بیمه تکمیلی انفرادی
این نوع بیمه برای افرادی است که مایل هستند خود را به صورت انفرادی تحت پوشش بیمه درمانی قرار دهند.
این بیمه خدمات بسیار عالی ارائه میدهد و مزایای آن بسیار بیشتر از سایر بیمههای تکمیلی است.
ج) بیمه تکمیلی خانواده
این نوع بیمه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که شخصی بخواهد خود و خانوادهاش را تحت پوشش بیمه تکمیل درمان قرار دهد.
این نوع بیمه برخلاف بیمه گروهی نیازی به تعداد افراد خاصی ندارد و با هر تعداد قابل انجام است. خدمات و مزایایی که این بیمه ارائه میدهد، بهتر از بیمه تکمیل درمان گروهی است.
بیشتر بخوانیم: برای انتخاب وکیل پایه یک دادگستری چه کنیم؟
جمعبندی انواع بیمه های اجتماعی
در این مقاله در مورد انواع بیمه های تامین اجتماعی و مزایا و خدمات آنها صحبت کردیم.
هدف سازمان تامین اجتماعی، در نظر گرفتن منافع افراد جامعه است و این نوع بیمهها برای همه افراد جامعه مفید هستند. در نظر داشته باشید که قیمت انواع بیمه های تامین اجتماعی متفاوت است و به مزایا و خدماتی که در اختیار افراد قرار میدهد، ارتباط دارد. ممکن است این سوال در ذهنتان شکل گرفته باشد که کدام بیمه تامین اجتماعی بهتر است و از چه بیمهای استفاده کنیم؟ پاسخ این سوال مشخص نیست و با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است. بنابراین توجه به نیازها و شرایط فرد در زمان استفاده از بیمه اهمیت زیادی دارد.
میتوان گفت بیمه تکمیل درمان انفرادی برای اکثر افراد جامعه مفید است و همه میتوانند از مزایای عالی آن استفاده کنند. همچنین اگر قصد دارید برای خودتان یک بیمه بازنشستگی درست کنید، بهترین انتخاب، بیمه خویشفرما است. متشکریم که در این مقاله با ما همراه بودید. اگر سوال یا نظری در مورد بیمههای اجتماعی دارید، با ما در میان بگذارید.