قرارداد مضاربه شرعی جزو معاملاتی است که در اسلام مطرح شده است و سودی که از آن به دست میآید کاملا حلال است. احتمالا این نام را در معاملات بانکی شنیدهاید یا حتی تجربهای در مورد آن داشتهاید.
قرارداد مضاربه چیست ؟
در این نوع معامله دو نفر در یک کار شریک میشوند؛ یکی مالک و دیگری ضارب؛ پول لازم برای کار توسط یکی تامین میشود و کار هم توسط دیگری انجام میشود.
افراد باید یک تعهد و قراردادی برای تقسیم سود بین خودشان ببندند و به نسبت پول و کار، سود را تقسیم کنند، در این امر میتوان از یک وکیل قرارداد کمک گرفت. ماده 546 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران میگوید: “مضاربه عقدی است که در آن یکی از متعاملین سرمایه را تامین میکند با شرط اینکه طرف دیگر با آن تجارت کند. دو طرف در سود آن شریک هستند. همچنین صاحب سرمایه مالک و فرد کارکننده ضارب نامیده میشود “. یکی دیگر از مواردی که در قانون مطرح شده است، این است که میتوان در معامله نوع تجارت را مشخص نکرد. در چنین صورتی فرد عامل میتواند هر نوع تجارتی را با توجه به عرف و دین انجام دهد. به طور مثال میتوان قرارداد مضاربه بورس یا قرارداد مضاربه بانکی انجام داد و سود را بین طرفیت تقسیم کرد.
نکات قرارداد مضاربه از لحاظ شرعی
یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که امکان حرام شدن این معامله شرعی وجود دارد.
یعنی اگر کمی بیدقتی شود معامله مضاربه سر از ربا در خواهد آورد. این معامله برای افرادی مفید است که دارای سرمایه کافی هستند. اما به دلایلی نمیخواهند کار کنند. در این صورت باید با یک نفر معامله کنند و به اصطلاح معروف بازاریان به شکل “کار از یکی و سرمایه از یکی” عمل کنند. اما باید مواظب بود که این قرارداد به ربا آلوده نشود.
بیشتر بخوانیم: اصول و نکات الزام به تنظیم سند
شرایط مهم برای قانونی بودن قرارداد مضاربه
سهم هر یک از افراد چگونه است؟
باید توجه داشته باشید که سهم هر یک از طرفین قرارداد باید جزء مشاع از کل باشد.
یعنی یا نصف یا ثلث یا ربع باشد. البته این مقدار میتواند درصدی هم تعیین شود. طبق قانون سهم یکی از طرفین نمیتواند 100% باشد. حتی نمیتوان مبلغ مشخصی برای یکی از افراد تعیین کرد و گفت مابقی سود برای فرد دیگر است. یک نمونه قرارداد مضاربه را در تصویر زیر میبینید.
سرمایه الزاما باید به صورت نقدی باشد
طرفین معامله باید در نظر داشته باشند که سرمایه کار باید به صورت نقدی باشد.
این مورد در ماده 547 قانون مدنی هم گفته شده است. به طور مثال نمیتوان یک وسیله یا دستگاه را در اختیار یک فرد قرار داد و بعد از او سود حاصل از کار را طلب کرد. در این مورد باید یادآوری کنیم که وجه نقد میتواند پول رایج هر کشوری باشد.
عدم استفاده از طلب و بدهی
هیچ وقت نمیتوان طلب و بدهی را به عنوان سرمایه قرار داد. همچنین نمیتوان چک مدتدار یا چیزی شبیه به آن دریافت کرد و مبلغ سرمایه را برعهده گرفت.
بیشتر بخوانید: وکیل ملکی خوب تهران
سود حاصل از مضاربه به چه صورت است؟
سودی که از این قرارداد به دست میآید، شامل منافعی است که از خرید و فروش جنس به دست میآید. پس سودی که از این کار به دست میآید، باید ناشی از یک تجارت خاص باشد و حتما منفعتی در آن وجود داشته باشد.
در ابتدای معامله باید سهم هر طرف مشخص باشد و همانطور که در بخشهای قبلی گفته شد، این سهم به صورت یک دوم، یک سوم و یک چهارم باشد. البته ممکن است این مقدار به صورت درصدی هم باشد. مثلا یکی از طرفیت 35% و دیگری 65% از سود را ببرد.
ابطال قرارداد مضاربه به چه صورت است؟
ماده 551 قانون مدنی میگوید که معامله مضاربه با یکی از شرایط زیر فسخ میگردد:
- اگر یکی از افراد در طرفین معامله فوت کند یا دچار جنون شود، معامله فسخ میشود. البته اگر در وصیت طرف به معامله مضاربه اشاره شود، مرگ فرد باعث فسخ نخواهد شد.
- در صورتی که فرد مالک ورشکسته یا مفلس شود، عامل میتواند سود خود را خارج از نوبت و خارج از صف طلبکاران دریافت کند. در واقع عامل جزو طلبکاران محسوب نمیشود و در سود مضاربه، شریک است.
- اگر کل سرمایه یا سود حاصل از آن تلف شود و از بین برود، قرارداد باطل میشود.
- در صورتی که امکان انجام تجارت مدنظر طرفین وجود نداشته باشد، حکم مضاربه چیست ؟ مثلا ممکن است طرفین در نظر داشته باشند گاوداری بزنند بنا به دلایلی امکان آن وجود نداشته باشد. در این حالت معامله فسخ میشود.
بیشتر بدانیم: همه چیز درباره اعتراض به قرار تامین خواسته
ضرر در مضاربه بر عهده کیست ؟
طبق قانون، ضرر در قرارداد مضاربه بر عهده مالک میباشد.
حتی اگر طرفین شرط کنند که یا عامل یا هر دو نفر خسارت را برعهده بگیرند، شرط باطل است. البته در صورتی که در معامله بیان شود که خسارت وارد شده بر مالک توسط عامل جبران میشود و عامل از مال خودش خسارت مالک را پرداخت میکند، شرط درست میباشد.
جمعبندی
همانطور که دیدید، قرارداد مضاربه ای شامل مشارکت دو نفر ضارب و مضارب (عامل) است که طی آن معاملهای شامل پرداخت وجه نقد و کار قانونی عقد میشود.
در این نوع معامله قوانینی وجود دارد که پایبندی به آن مهم است. اگر قصد انجام چنین کاری را دارید، در ابتدا کاملا با آن آشنا شوید و بعدا با فردی مطمئن و قابل اعتماد وارد معامله شوید. امیدواریم از این مقاله استفاده کرده باشید. در صورتی که نظر، سوال یا پیشنهادی دارید، آن را با ما در سایت سزا آنلاین در میان بگذارید.
سلام.من مبلغی پول دارم وب کسی ک کارخریدو فروش ماشین انجام میده میخوام بدم تا کارکنه وقرادادی باعنوان مشارکت نوشته بشه.انا ایشان گفتن برای اینکه راضی باشی وحلال باشه بابت صدتومن سودبانکی ۱/۵پرداخت میکنه من همین مقدار وهرماه چون خانوم تنهایی هستی ۵۰۰ تومن اضافه بهت پرداخت میکنم.آیا این معامله صحیح است واگر نیست پس سود بانکی هم ک همینطور است البته با فرض مبلغ ۱/۵درماه
سلام
بسیار پایین پرداخت کردند این مبلغ حتی از سود بانکی هم کمتر هست و از طرفی ضمانتی بر سلامت کار در انتهای شراکت نیست
گزینه های راحت و بی دردسر بیشتری در بازار وجود دارند و منت به شما گذاشته که چنین سودی میدهد
عرف بازار رقم متفاوتی هست که قابل مقایسه نیست
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام، سود ثابت مشکل شرعی داره و حرام هست تا جایی که میدونم، بزم برای پرسیدن جزئیات میتونین از دفتر مرجعتون راهنمایی بگیرین
باسلام و عرض ادب
خواستم بدونم اگر از یک نفر پرتفوی معاملاتی در بازار بورس را که به نام خود شخص است تحویل بگیری سهامهای اورا تبدیل به پول نقد کنی اما از حساب بورس او خارج نکنی و در حساب خود شخص مذکور معاملات انجام دهی آیا میشود آن مبلغ موجود در حساب کاربری شخص را که بصورت ریالی میباشد بعنوان سرمایه ی عقد مضاربه که ذکر شده باید پول نقد باشد بحساب آورد با خیر؟
باسلام من مقداری پول مثلا 10میلیون رو به شخصی که در بورس فعالیت داره.تحت عنوان عقد مضاربع .قرار داد بستم.که ماهانه مبلغ 1میلیون رو به عنوان سود حاصل از کار در بورس به من بده.آیا این قرار دادکه سود حاصله که به من تعلق میگیره در قرار داد مشخص شده.حلال است.یا به عنوان ربا طلقی میشود.
سلام وقت بخیر شخصی به یکی از دوستان بنده مبلغی واریز کرده برای معامله در بازار رمز ارزها،وپول سرمایه گزاری شده در معاملات فیوچرز لیکویید شده اصطلاحا،یعنی صفر شده
الان شخص واریز کننده درخواست پول رو دارد آیا این مصداق مضاربه نیست؟و این ادعا واهی نیست؟متشکرم از پاسخگویی
سلام لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.