با توجه به این که طلاق انواع مختلفی دارد، هزینه وکیل برای هر کدام از این طلاق ها متفاوت است. طبق قانون وکالت، هزینه وکیل طلاق توافقی در قالب قرارداد مالی، براساس ماده ده قانون مدنی به صورت جداگانه میان وکیل و موکل منعقد میشود که براین اساس، اگر طرفین توافق کنند، مبلغ کل حق الوکاله به صورت یک جا و یا به صورت مرحله ایی به وکیل پرداخت میشود. به عنوان مثال این که وکیل در مرحله بدوی یا تجدید نظر خواهی چه مقدار حق الوکاله دریافت کند و هم چنین در خصوص چگونگی نحوهی پرداخت هزینه وکیل برای طلاق توافقی، این که نصف یا یک چهارم یا یک سوم هزینه را موکل چه زمانی به وکیل طلاق یا وکیل طلاق توافقی پرداخت کند، طرفین میتوانند با هم توافق نمایند.
تعرفه حق الوکاله وکیل پایه برای طلاق
در صورتی که قرارداد توافقی، بین موکل و وکیل در موضوع طلاق مطرح نباشد و یا در خصوص پرداخت حق الوکاله مطلبی به میان نیامده باشد، در صورت اختلاف بین موکل و وکیل در پرداخت حق الوکاله، آن گاه موضوع تعرفه قانونی پرداخت حق الوکاله مطرح میشود، که طبق قانون، چون طلاق یک دعوای غیر مالی است معمولا پرداخت هزینه آن تا حدود یک میلیون تومان میباشد که این نیز بستگی دارد که وکیل تا چه مرحله ایی از طلاق پیش میرود.
هزینه وکیل طلاق برای مشاوره
هزینه وکیل برای گرفتن طلاق میتواند چندین مرحله و کیفیت داشته باشد. یک مرحله این است که صرفا وکالت جهت مطالعه پرونده است تا وکیل بتواند به جزئیات پرونده آشنایی بهتری داشته باشد. در این صورت این پرونده ها، جز پروندههای وکیل در سیستم دادگستری ثبت نمیشود.هزینه وکیل جهت مشاوره نیز میتواند بین وکیل و موکل توافق شود، مثلا بین پنجاه هزار تومان تا یک صد هزار تومان یا بیشتر میتواند متغیر باشد که جزئیات آن در تعرفه حق الوکاله وکیل قید شده است. مشاوره هزینه وکیل برای طلاق توافقی فرقی با انواع دیگر طلاق ندارد.
حق الوکاله وکیل طلاق برای مشاوره و مطالعه پرونده میتواند براساس تجربه و تخصص و مدرک تحصیلی وکیل، متفاوت باشد. بر این اساس برای وکیل با مدرک کارشناسی مبلغ پنجاه هزار تومان، برای وکیل با مدرک کارشناسی ارشد مبلغ هفتاد هزار تومان و برای وکیل با مدرک دکتری مبلغ یک صد هزار تومان، حداقل حق مشاوره در نظر گرفته اند.
هزینه وکیل طلاق برای نوشتن لایحه
هزینه وکیل طلاق با توجه به تبحر و توانایی و تجربه وی در نوشتن لوایح میتواند متغیر باشد. در این گونه موارد وکیل صرفا جهت نوشتن لایحه، نیازی به اعلام وکالت در پرونده ندارد. وکیل میتواند جهت مطالعه پرونده، ابتدا آن را مورد بررسی قرار دهد و نهایتا به نوشتن لایحه اکتفا کند. درچنین شرایطی نیز همان گونه که عنوان شد، با توجه به تخصص و تجربه وکیل، و نوع کیفیت پرونده، بین موکل و وکیل مبلغی توافق میشود.
هزینه های جانبی دادرسی ( تمبر دادرسی- خدمات قضایی و…)
هزینه های جانبی دادرسی مانند هزینه تمبر دادرسی- هزینه کارشناسی- هزینه دفتر خدمات قضایی و سایر هزینهها، که برای انجام پرونده ضرورت دارد، بر عهده موکل است و جز حق الوکاله وکیل محسوب نمیشود.
در واقع هزینه دادرسی بسته به این که دعوی مطرح شده حقوقی است یا کیفری و این که در چه مرحله از دادرسی قرار دارد، میتواند متفاوت باشد. براین اساس، تعرفه خدمات قضایی در سال 1398 در جدول شماره 16 قانون بودجه تنظیم شده است که برای مطالعه بیشتر میتوان به آن رجوع کرد.
برای مثال طبق تعرفه خدمات قضایی در سال 98، هزینه دادرسی در دعاوی غیر مالی، طبق بخش نامه رئیس قوه قضائیه، از چهار صدهزار ریال تا یک میلیون و هشتصد هزار ریال است.
هزینه اعتراض و درخواست تجدید نظر سیصد هزار ریال- هزینه رسیدگی به شکایت کیفری علیه صادر کننده چک بلا محل تا مبلغ یک میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
هزینه اجرای احکام دعاوی غیر مالی، تعرفه ایی از چهارصد هزار ریال تا یک میلیون و هشتصد هزار ریال خواهد داشت.
تعرفه خدمات الکترونیک قضایی نیز طبق جدولی که قوه قضائیه تهیه کرده است محاسبه میشود. به عنوان مثال تنظیم دادخواست (180000ریال) – تنظیم اظهارنامه (150000ریال) – افزودن پیوست (هرصفحه22000 ریال)- تایپ هر صفحه شرح اضافه ( 22000 ریال)- پیگیری دادخواست، شکواییه و اظهارنامه (22000 ریال) و …. میباشد.
بیشتر بخوانید: مهریه زن در صورت عدم تمکین
حق الوکاله وکیل طلاق برای مرحله بدوی و مرحله تجدید نظر
با توجه به این که مراحل دادرسی عموما شامل مرحله بدوی، مرحله تجدید نظرخواهی و مرحله اجرای حکم و گاها فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است، هزینه وکیل در هر کدام از مراحل ذکر شده میتواند متفاوت باشد. بنابراین ابتدا میبایست، موکل اختیارات وکیل را مشخص کند، این که وکیل تا چه مرحلهایی از پرونده را انجام دهد در میزان حق الوکاله او موثر خواهد بود.
در مرحله بدوی و تجدید نظر خواهی و حتی اجرای حکم نیز، مبلغ حق الوکاله وکیل میتواند به صورت توافقی باشد. طبق قانون وکالت از کل مبلغی که برای حق الوکاله توافق میشود، در مرحله بدوی شصد درصد، و برای مرحله تجدید نظ خواهی، چهل درصد از کل مبلغ حق الوکاله، باید پرداخت شود.
هزینه وکالت طلاق
میزان تعرفه مشخص شده برای وکیل طبق (آیین نامه تعرفه حق الوکاله و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب سال 85) تعیین می شود.
طبق آیین نامه مذکور میزان تعرفه مشخص شده برای طلاق به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- مدرک تحصیلی وکیل (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری)
- سنوات خدمت وکیل
- محل اشتغال وکیل (میزان حق الوکاله وکلای تهران و وکلای مراکز استان ها 10 درصد و وکلای شهرهای بزرگ 5 درصد بیش از بقیه شهرها میباشد.)
- هم چنین با توجه به اینکه پرونده در چه مرحله ای از دادرسی باشد ( مرحله بدوی، مرحله تجدیدنظر و یا مرحله فرجام خواهی در دیوان عالی کشور) در میزان تعرفه مشخص شده تاثیر دارد.
اما باید در نظر داشت که میزان تعرفه، مبلغ بسیار ناچیزی است و به همین جهت اصولا وکیل؛ میزان حق الوکاله را طبق قراردادی جداگانه و توافقی با موکل مشخص میکند که کاملا از اعتبار قانونی برخوردار است و بدون اشکال میباشد.
میزان حق الوکاله برای طلاق توافقی
وکالت یک شغل آزاد است ، وابسته به دولت نیست و مستقل می باشد. در نتیجه میزان حق الوکاله میتواند طبق توافق طرفین (وکیل و موکل) صورت گیرد و هیچ اشکالی ندارد اگر مطابق تعرفه نباشد.
در جریان دادرسی عموما زمانی به تعرفه مشخص شده در آیین نامه تعرفه حق الوکاله و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب سال 85 رجوع می شود که بین وکیل و موکل در مورد میزان حق الوکاله اختلاف ایجاد شود و در عین حال در این رابطه قرداد مکتوبی وجود نداشته باشد. اما در صورت وجود ؛ به قرارداد رجوع میشود. هزینه وکیل برای طلاق توافقی با توجه به اینکه همه چیز طبق توافق طرفین (مرد و زن) صورت میگیرد و زمان زیادی برای انجام فرآیند طلاق؛ طی نمی شود، حق الوکاله کم تری در نظر گرفته میشود.
هزینه طلاق توافقی به طور کلی شامل:
- هزینه مشاوره که حتما باید قبل از طلاق توافقی انجام شود
- هزینه دادرسی
- هزینه دادرسی از طرف دادگاه
- هزینه ثبت طلاق در دفترخانه
- هزینه وکیل برای طلاق توافقی
نکته:
از سال 97 به دلیل اینکه مشاوره طلاق توافقی اجباری نبود، هزینه های طلق توافقی نیز کمتر بود.
در طی طلاق توافقی، هزینه وکیل برای طلاق توافقی برای زن و مرد جداگانه حساب می شود.
میزان حق الوکاله برای وکیل زن و مرد
در قانون وقتی مرد تصمیم به طلاق میگیرد، موانع کم تری پیش رو دارد و روند دادرسی راحت تر و سریع تر جلو میرود. اما با توجه به اینکه طلاق از جانب زن با موانع بیشتری رو به رو میشود و زمان بیشتری میطلبد، کار وکیل هم بیشتر میشود. در نتیجه میزان حق الوکاله وکیل زن بیشتر از میزان حق الوکاله وکیل مرد میباشد. در صورت توافق زن و مرد برای طلاق توافقی، هزینه وکیل برای طلاق توافقی به صورت دیگری محاسبه می شود.
هزینه وکیل برای گرفتن مهریه
هزینه وکیل مهریه میتواند به صورت توافقی باشد. وهر مبلغ که وکیل و موکل مورد توافق قرار دادند، در قالب عقد خصوصی طبق ماده ده قانون مدنی، بین ایشان انشا میشود و ملاک قرار میگیرد.
اگر قراردادی بین موکل و وکیل وجود نداشته باشد، طبق تعرفه قانون وکالت، توافق انجام میشود. طبق قانون وکالت، این تعرفه شامل دو درصد از کل طلب و مبلغ مهریه است که البته بستگی به میزان مبلغ مهریه دارد. همان گونه که ذکر شد، مهریه چون جز پروندههای مالی محسوب میشود، طبق تعرفه مندرج در قانون، برای مطالبات مالی تا ده میلیون تومان 6 درصد – از ده تا یکصد میلیون تومان 4 درصد- بیشتر از یکصد میلیون تا پانصد میلیون تومان 3 درصد و بالای پانصد میلیون تومان 2 درصد از مبلغ کل مهریه را به عنوان هزینه وکیل در نظر میگیرند.
هزینه وکیل برای مطالعه پرونده طلاق
در این مورد وکیل؛ پرونده موکل را در جریان دادرسی پیگیری نمیکند. بلکه صرفا پرونده را مطالعه و بررسی میکند و راجب راهکارهای موجود و یا فرآیند دادرسی و … به موکل خود مشاوره و به سوال های مربوط پاسخ میدهد . برای مطالعه پرونده توسط وکیل، همانند دیگر موارد پرونده طلاق، تعرفه مشخص شده وجود دارد. اما به جهت کم بودن مبلغ در نظر گرفته شده، اصولا وکیل حق الوکاله خود را با توافق موکل ، طبق قرارداد جداگانه ای مشخص میکند.
*پرونده هایی که برای مطالعه پذیرفته می شوند، جزء پرونده های وکیل در سیستم دادگستری به حساب نمی آیند.
تعرفه مشخص شده برای حق الوکاله مهریه
مهریه جزء پرونده های مالی محسوب می شود و برای حق الوکاله در پرونده های مالی ، تعرفه مشخص شده ای وجود دارد:
- برای مطالبات مالی تا ده میلیون تومان ، 6 درصد میباشد
- برای مطالبات از ده میلیون تومان تا یکصد میلیون تومان ؛ 4 درصد می باشد
- برای مطالبات بیشتر از یکصد میلیون تومان پانصد میلیون تومان ؛ 3 درصد می باشد
- برای مطالبات بالای پانصد میلیون تومان ؛ 2 درصد می باشد
اما باید در نظر داشت که برای گرفتن مهریه هم، وکیل می تواند طبق تعرفه عمل نکند و با موکل خود ، طبق یک قرارداد مالی جداگانه ، مبلغی کمتر یا بیشتر از تعرفه دریافت کند .
- پرداخت هر گونه وجهی به وکیل بابت حق الوکاله باید در قبال اخذ رسید امضا شده باشد.
- هزینه ی تمبر مالیاتی و سایر هزینه های دادرسی
- برای رسیدگی به یک پرونده علاوه بر پرداخت حق الوکاله وکیل یک سری هزینه ها مثل هزینه تمبر مالیاتی ، هزینه دفتر خدمات قضایی، هزینه کارشناسی و … وجود دارد که همگی بر عهده موکل میباشد.
- مبلغ هزینه ی دادرسی پرداخت شده در گوشه ای از برگه دادخواست قید میشود.
- تمبر مالیاتی:مبلغ مشخص شده برای تمبر مالیاتی بر اساس میزان حق الوکاله قید شده در وکالتنامه تعیین می شود . اگر میزان حق الوکاله بیشتر از تعرفه مشخص شده باشد، تمبر مالیاتی بر همان اساس تعیین میشود.
- الصاق تمبر مالیاتی الزامی است و وکالت نامه بدون تمبر فاقد اعتبار تلقی می شود .
- هر یک از مراحل دادرسی ( مرحله بدوی ، تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی) نیاز به تمبر مالیاتی دارد.